Cheile Râmețului
Cheile Râmețului sunt o rezervație naturală, care face parte dintr-o arie naturală mai extinsă din Munții Trascăului. Aflate în județul Alba, Cheile Râmețului sunt declarate rezervație naturală din 1995. Rezervația are o suprafață de 150 de hectare.
Cheile Râmețului se găsesc în Munții Trascăului și impresionează prin versanții abrupți, vârfurile ascuțite și arcadele de piatră.
Parcurgerea cheilor poate fi o aventură, mai ales când va trebui să traversezi pe cabluri suspendate. Totuși, chiar dacă vei avea ceva emoții, efortul merită. Fiind un traseu pe firul unui râu de munte, printre copaci deși și umbroși, traseul este o bună evadare într-o zi caniculară.
Accesul spre traseul Cheile Rametului se face intrând pe un drumul secundar 750C din Teiuș, spre mănăstirea Râmeț.
Sunt 2 trasee cunoscute care parcurg Cheile Râmețului. Primul este traseul care însoțește cursul de apă iar al doilea, prin Brâna Caprelor, reprezintă o alternativa pe versantul stâng, care oferă niște puncte panoramice asupra defileului.
Brâna Caprei pornește din chei, înainte de portal, urcând accentuat pe niște cabluri.
Traseul este destul de accidentat și expus și presupune porțiuni de cățărare. Motiv pentru care turiștii sunt descurajați să îl parcurgă de placa informativă amplasată la intrarea în chei.
Noi am parcurs primul traseul prin chei până aproape de satul Cheia. Cheile se pot parcurge ori pe stâncă, cățărându-te pe niște bride și ținându-te de lanțuri, ori prin apă mai ales în lunile secetoase.
Întregul traseu, de la intrarea în chei, până în satul Cheia și înapoi, durează între 2 și 3 ore.
ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată.