Esplanada Elisabeta din Iași
Râpa Galbenă sau Podul lui Eminescu e un cerdac înalt de Belvedere, cu balcoane mici și cochete. E mărginită de scări laterale grandioase pe care parcă și vezi coborând domnițe în rochii minunate de bal. Totul pare desprins din curtea unui castel maiestuos, fiind unul din cele mai frumoase și fotogenice locuri din Iași.
Râpa Galbenă este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din 2004.
Zona a purtat în trecut denumirea de Esplanada Elisabeta. În perioada în care amenajarea punctului de trecere între Copou și strada Gării a fost finalizată (1900), era la moda ca străzile să poarte nume princiare. Era modul ieșenilor de a-și aminti de Casa Regală a României. De aici vine denumirea de Esplanada Elisabeta.
Înainte de amenajare, Râpa Galbenă era un loc instabil din cauza alunecărilor de teren cauzate de izvoarele ce se întâlneau aici coborând din Copou în drumul lor spre Bahlui.
Cel care a venit cu ideea asanării zonei a fost primarul Neculai Gane în anul 1897. La 7 martie 1902 este inaugurată esplanada ce devine punct de atracţie pentru ieşeni.
Se pare însă că ideea construirii unui pod în acest loc aparține de fapt lui Mihai Eminescu, căruia îi plăcea să stea aici admirând ceea ce părea atunci o adevarată deltă. Întrebat într-o zi ce face în acel loc, Eminescu răspunde :
„Ce să fac… admir natura; uite domnule Radu, spune-mi, cine ar fi în stare să-mi puie pe hârtie tabloul acesta care ni se prezintă înaintea ochilor. Doamne! exclamă el, ce poziţie frumoasă are Iaşul! De aş avea eu bani, aş pune să se facă un pod de aici până pe dealul Galata. Închipuie-ţi, când acest pod ar exista, să stai în mijlocul lui, ce privelişte frumoasă ai avea. Cred că în lumea întreagă nu s-ar mai găsi pereche!” („O amintire din viaţa lui Eminescu”, „Arhiva”: nr. 5-6, 1900).
Astăzi zona parcă și-a pierdut puterea de atracție de altădată, rămânând un loc fenomenal pentru orice ședință foto reușită.