Cetatea Poenari

Cetatea Poenari, cunoscută și sub numele de „Cetatea lui Vlad Țepeș”, este una dintre cele mai spectaculoase și misterioase fortificații medievale din România. Situată în județul Argeș, pe vârful abrupt al Muntelui Cetățuia, la o altitudine de 850 de metri, cetatea domină Valea Argeșului și oferă o priveliște impresionantă asupra împrejurimilor.​

Construită inițial în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, Cetatea Poenari a fost extinsă și consolidată în secolul al XV-lea de către Vlad Țepeș. Domnitorul a recunoscut potențialul strategic al poziției și a transformat cetatea într-un important punct de apărare împotriva otomanilor. Se spune că, pentru a reconstrui cetatea, Vlad Țepeș a folosit boierii trădători din Târgoviște, pe care i-a forțat să muncească la fortificații până la epuizare.

Cetatea a servit ca reședință secundară pentru Vlad Țepeș și a fost folosită ca refugiu în fața invaziilor otomane. O legendă locală povestește că, urmărit de turci, domnitorul a reușit să scape potcovind caii invers, derutând astfel urmăritorii.

Cetatea are o formă alungită, cu ziduri groase de 2-3 metri și cinci turnuri, patru rotunde și unul prismatic. Accesul la cetate se face urcând 1.480 de trepte din beton, care șerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. Efortul este considerabil, dar priveliștea de la vârf recompensează din plin vizitatorii.

Cetatea Poenari este un simbol al rezistenței și al istoriei medievale românești. A fost sursă de inspirație pentru scriitori și a atras atenția jurnaliștilor din întreaga lume, fiind adesea asociată cu legenda lui Dracula. În fiecare an, în luna august, se organizează „Dracula Fest”, un festival care celebrează istoria și legendele legate de Vlad Țepeș.

Cetatea Poenari nu este doar o ruină medievală, ci un monument plin de istorie și legendă, care continuă să fascineze vizitatorii din întreaga lume. Deși închisă temporar pentru restaurare, cetatea rămâne un simbol al trecutului glorios al Țării Românești și o destinație de neratat pentru iubitorii de istorie și aventură.

În prezent, Cetatea Poenari este închisă pentru vizitare pe termen lung, fiind supusă unui amplu proces de reabilitare cu fonduri europene. Lucrările includ consolidarea structurii și refacerea căilor de acces, cu o durată estimată de 19 luni.

Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.