Mănăstirea Sfântul Dionisie, Grecia
Mănăstirea datează din anul 1542, unde a fost fondată și închinată Sfintei Treimi de către un singur călugăr, Sfântul Dionisie, care locuia într-o peșteră din apropiere. La timp, numele fondatorului său a înlocuit originalul.
Pe parcursul diferitelor războaie și conflicte, Mănăstirea Sfântul Dionisie a servit ca adăpost pentru localnici și soldați. De-a lungul anilor, mănăstirea a fost distrusă și construită de mai multe ori. Sub stăpânire turcească, mănăstirea a funcționat ca un refugiu spiritual, cu abundența sa de cărți și atelierul său de copiere a manuscriselor.
În 1821, mănăstirea a fost incendiată de Veli Pașa, fiul lui Ali Pașa. Mănăstirea a jucat din nou un rol activ în timpul Revoluției Olimpului din 1878, oferind adăpost femeilor și copiilor din Litochoro, oprind pentru prima dată interzicerea femeilor în mănăstire.
În timpul Luptei Macedoniei, mănăstirea a servit din nou drept adăpost și stație de reaprovizionare pentru cetățeni și luptători. Ultimul explozie spre mănăstire a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când armata germană a bombardat pentru prima dată locul în 1941 și mai târziu aproape l-a distrus prin bombardarea din nou în 1943, pentru a împiedica rezistența grecească să se adăpostească acolo.
În ciuda tuturor atacurilor pe care le-a îndurat mănăstirea de-a lungul anilor, mănăstirea nu a încetat niciodată să-i protejeze pe locuitorii Olimpului. Multe dintre clădirile sale au fost restaurate de atunci, păstrând structura originală din piatră și lemn a mănăstirii.
Prima reședință a Sfântului Dionisie, o peșteră la aproximativ douăzeci de minute de mănăstire, servește acum ca altar și hrană monahului. Peștera Sfântă, sau Agion Spilaion în greacă, a fost construită sub o stâncă suspendată chiar deasupra unui izvor natural. Micul paraclis cuprinde un spațiu de devoțiune în care călugărul a cinstit sfânta liturghie, precum și un mic șopron care a servit drept adăpost. Această capelă faimoasă atrage în fiecare an vizitatori care doresc să asculte și să guste apa sfințită.
Mănăstirea Sfântul Dionisie a fost construită ca o cetate pe un platou natural fortificat, înconjurat de ziduri înalte și un turn de veghe. Mănăstirea este formată dintr-o biserică principală, Catholiko, și patru capele din jur. Mormântul Sfântului Dionisie se găsește în capela de nord-vest.
La intrarea în mănăstire se poate observa fresca bine păstrată a Sfântului Dionisie. Pe de o parte a terenului mănăstirii se aflau locuințele care constau dintr-o sufragerie și bucătărie, precum și o bibliotecă, în timp ce pe cealaltă parte, acum distrusă, erau chilii călugării, precum și o clopotniță. Încă mai există o fântână de băut situată în interiorul mănăstirii.