Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Cu voia tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu, robul stapanului Domnului Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos si Inchinator al Treimei, Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, si cu Doamna noastra Tudosca si cu daruitii de Dumnezeu copii Ioan Voievod si Maria si Rucsanda, am zidit aceasta sfanta ruga in numele Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Si s-a sfintit cu mana Arhiepiscopului Varlaam la 7147, mai 6. (1639).
Arhitectura bisericii in traditionalul stil moldovenesc, cu impartirea interiorului in pridvor, pronaos, naos si altar, a suferit transformari fata de forma initiala. Usile pe care se intra in pridvor sunt incadrate cu muluri in stil gotic.
In partea nordica a pronaosului se gasesc doua nise in care odihnesc osemintele familiei ctitorului, iar in alte nise, asezate simetric in peretele sudic, odihnesc osemintele domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.
Peretele de sud al naosului contine o nisa sculptata, impodobita cu mozaicuri aurite
In 1641, aici au fost asezate moastele Sf. Cuvioase Parascheva.
In 1889, racla cu sfintele moaste va fi depusa in Catedrala Mitropolitana. Valoarea de unicat mondial al bisericii „Trei ierarhi” este data de ornamentatia exterioara, broderia de piatra ce se desfasoara de la temelie pana la turle. Aici, geometria artei romanesti se impleteste cu elementele de friza si arabescuri orientale, dar si cu ornamente specifice artei apusene. Pictura originala a fost realizata de cei mai mari mesteri din lume ortodoxa, fragmente se mai pastreaza in Sala Gotica. Aceasta sala a fost construita tot in epoca lui Vasile Lupu, restaurata in mai multe randuri, astazi gazduind muzeul manastirii.
Sfantul locas a fost jefuit, ars de navalitori, zguduit de cutremure, si restaurata din temelii la sfarsitul veacului al XIX-lea. Lucrarile au fost conduse atunci de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. Au fost aduse modificari importante.Pictura, catapeteasma si interioarele au fost complet refacute si impodobite cu mobilier din bronz masiv, suflat cu aur, lucrat la Viena pe cheltuiala familiei regelui Carol I. Resfintirea locasului a fost facuta in 1904.
In anul 1997 a fost asezata in incinta manastirii statuia celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu, care a locuit o perioada in casa din incinta. Gabriela Hututui – Iasi, 2007.