Muzeul ASTRA, Sibiu
Cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”, Muzeul în aer liber te surprinde la tot pasul, în orice clipă, prin felul în care natura și cultura se îmbină armonios într-un veritabil sat al României.
Cei 10 km de alei te vor plimba printre gospodării ţărăneşti, ateliere meșteșugăraști, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, mori de apă şi de vânt, iar interioarele originale atât de bine păstrate îţi vor povesti despre viaţa simplă de la țară, te pot învăța despre vechile abilități și cum poți găsi noi modalități de a le reutiliza pentru viitor.
Într-o continuă dezvoltare și adaptare la noile provocări Muzeul ASTRA construiește proiecte relevante pentru comunitate și utilizează mijloace moderne de comunicare a patrimoniului către public. Aceste eforturi sunt recunoscute la nivel național și european prin premiile acordate de-a lungul timpului și apreciate de vizitatori conform studiilor realizate de diferite platforme de turism.
Povestea Muzeului ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol, odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida ASTREI, o colecţie etnografică. Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem.
In 2001 Muzeul devine o instituție cu o structură organizatorică complexă care are în administrare un patrimoniu material și imaterial divers alcătuit din colecția Muzeului in aer liber, colecția Muzeului Civilizației Transilvane, Colecția de etnografie săsească Emil Sigerus, Colecția de etnografie universală Franz Binder și drept urmare se transformă în Complexul Național Muzeal ASTRA.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale este cel mai mare – ca teritoriu, mai bogat – ca patrimoniu și mai original – în concepția tematică, muzeu în aer liber din România și printre cele mai reprezentative instituții de acest gen din Europa. Situat imediat la sud de oraș, pe șoseaua de legătură dintre Sibiu și Rășinari, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești.
Muzeul se întinde pe 96 de hectare, este străbătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 400 de construcții. Casele, atelierele și complexele de cladiri sunt presărate printre copacii și în poienile din Dumbrava Sibiului. În jurul unui lac impresionant se oglindesc morile de vânt dobrogene și construcțiile pescarilor din Delta Dunării, iar pe lac sunt expuse mori și poduri plutitoare.
Întreg peisajul natural și spațiu expozițional oferă publicului vizitator posibilități diverse de petrecere a timpului liber și de cunoaștere a patrimoniului material și imaterial. Prin varietatea serviciilor culturale, Muzeul în aer liber este o instituție vivantă deosebit de activă și atractivă în tot timpul anului, un adevărat muzeu viu, un obiectiv turistic de valoare internațională.
Muzeul în aer liber găzduiește anual o multitudine de evenimente și acțiuni culturale care sărbătoresc tradiția și demonstrează creativitatea și eficiența cu care erau valorificate și utilizate resursele naturale în gospodăria țărănească, un adevărat exemplu de bune practici pentru o economie circulară, sustenabilitate și tranziție verde, ca răspuns la noile provocări cu care se confruntă societatea actuală.