Statiunea Borsa – Maramures
Farmecul statiunii turistice Borsa creste considerabil in timpul sezonului rece, atunci cand zapada acopera varfurile montane inalte din zona si atunci cand partiile de schi incep sa se deschida pentru toti cei care indragesc sporturile de iarna. Astfel versantii muntilor Rodnei devin animati de numerosii turisti care se aventureaza pe partiile de schi din Borsa.
Despartita de doar 100 de km de orasul Bistrita si de 130 km de orasul Baia Mare, statiunea Borsa se face remarcata prin cei mai inalti munti din lantul Carpatilor Orientali, si anume muntii Rodnei. Turistii sunt atrasi ca si un magnet de partiile de schi din aceasta statiune in primul rand pentru diversitatea lor, aici existand partii cu diferite grade de dificultate.
In acest fel atat schiorii incepatori cat si cei avansati isi vor putea alege partia care corespunde nivelului de antrenament dorit. Trambulinele naturale sunt extrem de atragatoare pentru toti cei care doresc sa “pluteasca” pe zapada bogata, zapada care tine de cele mai multe ori din luna decembrie pana in lunile aprilie sau mai. In statiunea climaterica Borsa sporturile de iarna sunt ca si la ele “acasa”, deoarece inca din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea in aceasta frumoasa zona se practica schiatul.
Turistii care nu poseda propriul echipament pentru schiat trebuie sa stie ca se pot inchiria echipamente speciale de tipul schiurilor, betelor si a claparilor, vor putea inchiria pana si schibob-uri. Siguranta turistilor pe partiile de schi din aceasta statiune montana este mentinuta de catre serviciul de salvamont. Tot in cadrul statiunii Borsa vom intalni si prima trambulina de sarituri cu schiurile care a fost natural amenajata, aceasta este unica pe continentul european si are 50 de metri inaltime.
Chiar si turistii care indragesc snowboard-ul vor putea regasi partia halfpipe, acesta fiind ideala pentru practicarea acestui sport de iarna. Exista cinci partii de schi care apartin acestei statiuni turistice, si anume partia de schi: Olimpica, Poiana Stiol, Varful Stiol, Bradet si Puzdrele.
Partia de schi Olimpica se intinde pe o lungime de aproape 3000 de metri (mai exact 2980), aceasta are un grad de dificultate ridicat, este prevazuta cu teleschi si telescaun si este singura dotata cu iluminat pe timp de noapte (adica nocturna). Partia de schi Puzdrele are o lungime de 1000 de metri, o diferenta de nivel de 80 metri, transport de telescaun si teleschi, dar si un grad de dificultate mediu. Iar partia de schi Bradet are o lungime de 200 de metri, o diferenta de nivel de 30 de metri, este prevazuta cu teleschi si telescaun si are un grad de dificultate usor.
Intinsa pe o lungime de 1000 de metri si avand un grad de dificultate mediu, partia de schi Varful Stiol dispune de o suprafata aproximativa de 4 hectare. La plecare turistii care se aventureaza pe aceasta partie de schi vor atinge inaltimea de 1700 metri iar la sosire pe cea de 1400 metri. Ceea ce faciliteaza ascensiunea pe partia de schi Varful Stiol este transportul pe cablu (teleschiul) care functioneaza pe o lungime de 790 metri.
La fel de importanta doar ca putin mai dificila este partia de schi Poiana Stiol din Borsa, aceasta atinge la plecare inaltimea de 1400 metri si la sosire pe cea de 900 de metri. Partia Poiana Stiol este situata chiar in centrul statiunii, este mult mai lunga adica atinge 2000 de metri (mai exact 1980), dar si mult mai intinsa suprafata ocupata de aceasta este de aproximativ 8 hectare.
Gradul de dificultate al acestei partii de schi este mediu iar telescaunul faciliteaza transportul turistilor pe o lungime de aproximativ 1920 de metri. Pentru aceste doua partii de schi trebuie stiut ca orarul telescaunului este intre orele 09:00 si 17:00 acesta functioneaza in fiecare zi a saptamanii pentru un grup de minim 15 sau 20 de persoane, iar cel al teleschiului este intre orele 10:00 si 16:00 in fiecare zi a saptamanii. Aceste doua partii de schi, Varful si Poiana Stiol, nu dispun de tunuri de zapada si instalatie nocturna.