Mănăstirea Sadova

Mănăstirea Sadova este un important lăcaș de cult ortodox situat în comuna Sadova, județul Dolj, la aproximativ 56 km sud de Craiova. Așezată în apropierea unei păduri de pe malul Jiului, mănăstirea poartă hramurile „Sfântul Nicolae” și „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.​

La începutul secolului al XVI-lea, boierii Craiovești au ctitorit o biserică din lemn dedicată Sfântului Nicolae. În 1632, domnitorul Matei Basarab a început construcția unei biserici din cărămidă pe locul celei de lemn, finalizată în 1633. Legenda spune că, după o bătălie pierdută împotriva turcilor la Schela Ciobanului, Matei Basarab s-a rugat la icoana Sfântului Nicolae din biserica de la Sadova, promițând că, dacă va învinge, va ridica o biserică din zid. Victoria obținută l-a determinat să îndeplinească acest jurământ.

În 1640, Matei Basarab a fortificat mănăstirea, iar Preda Brâncoveanu a continuat lucrările, adăugând chilii și turnul-clopotniță pe latura de sud. În 1693, Constantin Brâncoveanu a construit biserica-bolniță cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Pictura acestei biserici a fost realizată în 1792 și restaurată în 1852 și 1903.

În 1959, prin Decretul nr. 410, mănăstirea a fost desființată, iar călugărițele au fost relocate. Biserica a funcționat ca biserică de mir până în 1992, când viața monahală a fost reactivată cu o obște de călugărițe. În 1994, mănăstirea a redevenit de călugări, așa cum fusese inițial.

Biserica principală a mănăstirii este construită din cărămidă, având ziduri groase și o fundație din bolovani de piatră. În interior, se păstrează fragmente din pictura murală originală din 1792, restaurată în 1852 și 1903. Biserica-bolniță, ridicată de Constantin Brâncoveanu, adăpostește o pictură realizată în 1792.

Mănăstirea Sadova a fost un important centru monastic și cultural în Oltenia, găzduind tiparnița episcopală și o școală de caligrafie. De-a lungul secolelor, a suferit numeroase modificări și restaurări, dar a reușit să păstreze o mare parte din patrimoniul său artistic și istoric.

Pentru a ajunge la Mănăstirea Sadova din Craiova, se parcurge drumul național DN55 Craiova-Bechet, până la kilometrul 55. Vizitatorii pot explora biserica principală și biserica-bolniță, admirând arhitectura și pictura valoroasă. Complexul monahal oferă un loc de liniște și reflecție, fiind un punct de interes pentru pelerinii și turiștii care doresc să descopere istoria și tradițiile spirituale ale regiunii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.