Cetatea Sighișoara
Complex medieval de arhitectură militară, civilă și ecleziastică de valoare europeană, cetatea Sighișoara este singura cetate medievală locuită în întregime din sud-estul Europei, făcând astăzi parte din patrimoniul universal UNESCO.
În același timp, așezarea sa geografică îi conferă un loc aparte, valea Tîrnavei Mari oferindu-le miilor de turiști, care an de an îi calcă pragul, plăcerea de a se reîntoarce în aceste locuri bogate în istorie, tradiții, cultură, artă, un loc cu oameni ospitalieri, primitori, deschiși și veseli.
Un spațiu cald, o cetate în care întotdeauna te vei întoarce cu drag, o țară aflată într-o altă țară. Atunci când ajungi să vizitezi cetatea Sighișoara îți vin în minte războaiele medievale, cetatea străjuind în fața atacatorilor, dar și porturile soldaților.
În același timp, te vei inunda în tradiții, vei fi cuprins de omagiul lumii de altădată, te vor invada amintirile strămoșilor, strămoșilor noștri. Și ceea ce te miră este liniștea aparte pe care zidurile mărețe par să o păstreze într-atât de bine, pacea pe care toți cei care ajung aici le-o oferă celorlalți, astfel încât ajungi să crezi că până și tu aparții unor secole trecute, ca și când tu și istoria v-ar plăcea să faceți cunoștință.
Iar atunci când trecem pe lângă turnurile cizmarilor, cojocarilor, croitorilor, măcelarilor, tăbăcarilor, cositorarilor, fierarilor, frânghierilor, dar și prin preajma Turnului cu Ceas, ne dăm seama de vrednicia oamenilor care își gospodăreau propriul negoț și luăm aminte la bogăția breslelor, descoperind o lume fermecătoare, un loc de refugiu pentru orice trecător.
Atracții din Cetatea Sighișoara:
PIAȚA CETĂȚII – Acum câteva secole, aici se putea face comerț. Astăzi, în Piața Cetății te poți plimba curios, în încercarea de a descoperi o parte dintre tradițiile și legendele locului.
TURNUL CU CEAS – Simbol fascinant al orașului, Turnul datează din secolul al XIV-lea și are 64 de metri înălțime.
TURNUL CROITORILOR – Atunci când îți dorești să cutreieri mai mult, poți încerca o altă intrare în Cetate – Turnul cel Mare al Porții din spate, care datează din secolele XIII-XIV, aparținând uneia dintre cele mai bogate bresle, cea a croitorilor.
TURNUL FIERARILOR – Construit în anul 1631, acest turn întruchipează o serie întreagă de evenimente istorice, aduce amintirea vremurilor demult stinse, atunci când în aceste locuri meșteri fierari își duceau la îndeplinire misiunea, servind Cetății.
BISERICA MĂNĂSTIRII – Unul dintre cele mai vechi monumente istorice este Biserica Mănăstirii care datează din anul 1298, fiind o biserică ce deservea călugărilor dominicani.
PALATUL COMITATULUI – Clădirea Primăriei reprezintă un spațiu încărcat de istorie, aflându-se foarte aproape de piața Cetății.
Turnul Cizmarilor – datează din anul 1521, însă amprenta istoriei pare să fie mai veche de acest an.
Turnul Cojocarilor – distrus de un devastator incendiu în anul 1676, însă reconstruit ulterior.
Turnul Măcelarilor – avea rolul de apărare a părții de vest a Cetății, fiind construit în același timp cu zidurile Cetății.
Scara Școlarilor – aceasta avea rolul de a ușura accesul școlarilor către Școala din Deal.
Turnul Cositorarului avea numeroase roluri de apărare, fiind prevăzut cu guri de tragere, fiindprimul sistem de fortificații al cetății.