Lacul Oașa și barajul Lacului Oașa
Lacul Oasa este un lac de acumulare format pe Raul Sebes, situat la granita dintre judetul Alba si judetul Sibiu, in Masivul Sureanu.
Situat la altitudinea de 1.255 m, cu o suprafata de 441ha si 136 mil. m3 de apa, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul raului Sebes.
Lacul de acumulare Oasa se intinde intr-o zona montana cu aspect depresionar, versantii fiind acoperiti cu paduri de molid. Conditiile sunt favorabile pentru amatorii de pescuit. Acestia pot prinde cleni si pastravi (lacul a fost populat cu pastrav indigen si curcubeu).
Lacul s-a format in Defileul Oasa, in zona confluentei raurilor Frumoasa si Slanele, in urma construirii Barajului Oasa, intrat in functiune in anul 1979. Barajul lacului Oasa are o inaltime de 92 m, latime la coronament 5 m si latimea 205 m.
Din anul 1980, aici a fost pusa in functiune centrala subterana Galceag, care valorifica potentialul energetic inmagazinat in acest lac.
Lacul Oașa, una dintre cele mai frumoase întinderi de apă din apropiere de Transalpina, atrage tot mai mulți turiști în fiecare an. Priveliștile din apropierea lacului Oașa sunt unele cu adevărat impresionante.
Barajul Oasă este traversat de drumul national DN67C, cunoscut sub numele de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, ce leagă localitatea Novaci de orașul Sebeș. Aceasta sosea face legătură intre Oltenia și Transilvania și își croiește un drum spectaculos, plin de serpentine prin crestele Munților Parâng, formând o paralela cu Valea Jiului și Valea Oltului.
Din Obârşia Lotrului, una dintre cele mai cunoscute zone în rândul celor care străbat Transalpina, turiştii au mai multe opţiuni de a-şi petrece timpul liber. Dacă îşi continuă drumul pe Transalpina cu maşina, se ajunge în doar câteva minute în judeţul Alba, într-un alt loc de poveste: Lacul Oaşa.
Pentru a-ţi oglindi chipul în apele limpezi ale lacului din Munţii Șureanu trebuie doar să cobori câţiva zeci de metri pe marginea DN 67 C – Transalpina.