Grădina Zoologică din Sibiu
Grădina Zoologică din Sibiu, situată în pitoreasca Pădure Dumbrava, reprezintă un punct de atracție deosebit atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Înființată în 1929, aceasta deține titlul de prima grădină zoologică din România, având o istorie bogată și o evoluție impresionantă de-a lungul decadelor.
Inițiativa înființării grădinii zoologice a aparținut inginerului Szekely de la Uzina Electrică Sibiu. În timpul unor lucrări de reparații la barajul de la Sadu, acesta a descoperit câteva vulpi și a propus crearea unui spațiu dedicat pentru adăpostirea și expunerea animalelor sălbatice. Astfel, în 1929, s-a deschis oficial Grădina Zoologică Sibiu. Printre primele animale găzduite s-au numărat o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup oferit de Asociația „Șoimii”, un vultur și un cerb carpatin donat de vânătorii din Tălmacel. În 1930, grădina a primit primul urs. Un element remarcabil al grădinii este stejarul secular de la intrare, cu o vârstă estimată de peste 600 de ani.
De-a lungul anilor, grădina zoologică a trecut prin diverse transformări și modernizări. Începând cu 2006, atât adăposturile animalelor, cât și infrastructura generală au fost supuse unor ample procese de reabilitare. S-au construit noi spații pentru jaguari, urși, lupi albi, lei și tigri, iar lacul de agrement a fost reamenajat, incluzând o insulă de 350 mp. De asemenea, s-a reînnoit parcul de ambarcațiuni, oferind vizitatorilor posibilitatea de a închiria bărci și hidrobiciclete.
În prezent, Grădina Zoologică Sibiu se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare și adăpostește peste 300 de animale din 74 de specii diverse. Printre acestea se numără maimuțe, urși, lupi albi, tigri, lei, jaguari, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, pitoni, crocodili, fazani, papagali, păuni, porumbei, cămile, zebre, struți și canguri.
O atracție recentă este „Ferma Animalelor”, inaugurată în 2022, care oferă vizitatorilor ocazia de a interacționa cu animale domestice într-un mediu prietenos și educativ.
Pe lângă vizitarea animalelor, grădina zoologică oferă diverse activități recreative. Lacul de agrement permite plimbări cu barca sau hidrobicicleta, iar pentru copii există locuri de joacă special amenajate. De asemenea, grădina organizează periodic expoziții și evenimente tematice, menite să educe și să distreze publicul de toate vârstele.