Schitul Darvari, București

Schitul Darvari, situat în centrul Bucureștiului, a fost ctitorit în 1834 de către Mihail și Elena Darvari. Inițial destinat rugăciunii familiei, schitul a găzduit din 1835 o obște de 12 călugărițe. În 1865, a fost închis în urma secularizării averilor mănăstirești, fiind redeschis în 1869 pentru călugării de la Schitul Prodromu. Reconstruit între 1933-1934 de generalul Mihail Darvari, schitul a fost închis din nou în 1959 și redeschis ca așezământ monahal în 1996.

Referindu-se la Schitul Darvari, Nicolae Steinhardt spunea ca „nu poate sa nu atraga prin micimea, gratia si linistea lui tupilata„. Acest mic lacas de cult a fost construit in 1834 si poarta hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Invierea Sfantului Lazar. La inceput, schitul a fost construit pentru familia Darvari si apropiatii ei, insa curand a devenit un loc preferat de intreaga comunitate.

Proprietarii pamantului pe care este ridicata constructia au dispus aducerea a 12 calugarite care sa cante la slujbe si sa se ocupe de intreaga organizare. In 1864, odata cu secularizarea averilor manastiresti, cele 12 calugarite s-au vazut nevoite sa plece la manastirile Ciorogarla si Pasarea. Regimul comunist a transformat aceasta manastire in biserica de mir.

In 1989, schitul este redeschis tuturor vizitatorilor, insa, din cauza fumului abundent folosit in perioada comunista, picturile s-au sters, asa ca lacasul a trebuit inchis si restaurat. Lucrarile au durat pana in 1996, cand Parintele Sofian, staretul Manastirii Antim, a terminat de repictat peretii. In 2002 au fost restaurate chiliile deteriorate.Schitul Darvari 19

De ce sa vizitati schitul Darvari?

Din mai multe motive: pentru a admira arhitectura bisericeasca, picturile murale, pentru ca aveti nevoie de liniste si pentru ca nu va lipseste curiozitate istorica.

Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.