Staţiunea Zlatibor
Una dintre cele mai cunscute staţiuni montane din Serbia, Zlatibor, este tot mai mult pe placul bănăţenilor. Mulţi cunoşteau localitatea doar ca un punct aflat pe drumul spre litoralul muntenegrean. Iată că în ultimii ani mulţi au descoperit staţiuinea şi ca destinaţie turistică. Iar vecinii noştri ştiu să se promoveze, să-şi vândă marfa! Turiştii din România sunt tot mai atractivi pentru sârbi, iar aceştia sunt căutaţi cu pachete speciale şi atractive.
Destinaţie turistică de iarnă, dar şi de vară, Zlatiborul e deschisă turiştilor întreg anul. Iar aceasta îi oferă avantajul de a fi cea mai căutată destinaţie turistică din Serbia. Reprezentanţii organizaţiei turistice a staţiunii se laudă cu pârtii de schi, dar beneficiază de o adevărată comoară peste care trec foarte uşor. Pe lângă cei 7 kilometri de pârtii de schi pentru toate categoriile de schiori, Zlatiborul şi regiunea oferă peste 100 de kilometri de piste de biciclete! Desigur, într-un peisaj superb oferit de pădurea din jur. Aerul curat, temperaturile de vară de maxim 30 de grade şi o umiditate medie „întreţinute” de vânt oferă posibilitatea petrecerii unor zile agreabile în această zonă.
De calitatea mediului natural, dar şi de dotările de antrenament existente au aflat şi o serie de echipe sportive din România, echipe care au ales staţiunea pentru cantonamente. BC Timişoara s-a aflat pe lista formaţiilor care au avut stagii aici. Tursimul sportiv reprezintă doar o parte din oferta staţiunii, Zlatibor este şi destinaţie de recreere, de tratament medical sau turism de business. Se pot face excursii în zonă, se pot vizita satele regiunii, pădurile sau peşterile din această parte a Serbiei.
Pistele de schi nu sunt cele mai lungi sau spectaculoase, dar sunt bine dotate şi beneficiază de instalaţii de schi lift şi tunuri de zăpadă. Sunt piste cu categorii diferite de periculozitate, de la baby până la „roşu”, cele pentru schiorii avansaţi.
Zlatiborul dispune de 20.000 de paturi pentru cazare. Sunt 300.000 de turişti care vizitează staţiunea anual, aceştia având înregistrate peste 1,2 milioane de nopţi de cazare.[om_gmap zoom=”9″ lat=”43.64541699999999″ lng=”19.7101455″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/08/orase.png” ]