Oraşul Salonic, Grecia
Salonic, un imens bazar cu influente grecesti, bizantine si otomane este greu de imaginat. Totusi, el exista si poarta numele Thessaloniki. Aceasta asezarea greaca, cu o istorie fascinanta de aproximativ 3.000 de ani, ocupa o suprafata de 17.832 km2 si este al doilea oras al Greciei ca marime.
Fiecare colt al Salonicului are caracteristici unice, care nu contenesc sa ii surprinda si sa ii incante pe cei veniti aici sa petreaca un sejur de vis pentru a nu se stie cata oara. Cu un trecut relativ pierdut in negura timpului, orasul are un numar impresionant de situri arheologice raspandite pe toata suprafata sa, relicve cu care Acropolele Ateniene abia indraznesc sa concureze.
Importanta sa ca centru cultural si comercial este de netagaduit, Salonic fiind adesea considerat co-capitala Greciei alaturi de Atena. Targul international Helexpo, organizat anual in septembrie, atrage pasionatii de tehnologie din intreaga lume. Festivalul international de film din noiembrie are ecouri pana in cele mai indepartate colturi ale Europei, fiind un eveniment pe care niciun adevarat cinefil nu il rateaza. Si pentru ca toata lumea, turisti si localnici deopotriva, sa se poata relaxa oricand, o plaja aparent nesfarsita, scaldata de ape cristaline, se intinde pe toata coasta estica a orasului. Bineinteles, cafenelele, barurile si restaurantelesunt nelipsite din acest decor paradisiac.
La fel ca amestecul de influente ce caracterizeaza regiunea, vremea este si ea capricioasa. Calda si umeda pe parcursul zilei, devine destul de racoroasa la lasarea serii. Toamna este si mai dificila, mai ales cand intregulSalonic este acoperit de o ceata groasa.
Cunoscatorii de istorie vor aprecia cum se cuvine pietele si cladirile vechi de 1.700 de ani, conservate impresionant, vestitul palat al lui Galerius Maximianus, hipodromul, baile publice atat de indragite de vechii greci si templele care amintesc la tot pasul de credintele de prin aceste parti.
Bisericile Hagia Sophia, din secolul al VII-lea, Acheiropoietos, din secolul al V-lea, sau Hosios David, din secolul al XIII-lea, la fel ca si zidurile care mai inconjoara inca orasul, sunt toate ramasitele unei civilizatii bizantine prospere.
Nici dominatia otomana nu s-a sfiit sa lase urme adanci in pamantul acesta ars de soare, unele dintre marturiile de atunci fiind obiective turistice spectaculoase ale zilelor noastre. Turnul alb, datand din secolul al XI-lea, a devenit chiar emblema orasului, in timp de moscheele lui Hamza Bey Cami, Yeni Cami sau Aladja Imaret Cami atrag anual sute de mii de calatori.
Ladalika, pana nu de mult un cartier in ruine, este astazi una dintre cele mai exclusiviste si elegante zone dinSalonic. Cu traditionalele piete Modiano, Vlalis, Kapani, Athonos si piata de flori Louloudadika, Ladalika este pur si simplu fascinant.
Dar Salonicul se mandreste si cu alte cateva destinatii foarte aglomerate aflate in apropiere. La numai 48 de kilometri spre vest se afla situl arheologic Vergina, faimos pentru mormintele regale de acolo. Putin mai departe, la aproximativ 140 de kilometri spre sud-est, se gaseste peninsula Athos, loc de pelerinaj cu nenumarate manastiri si biserici ortodoxe. In plus, orasul este vecin cu cea mai populara statiune turistica din intreaga Grecie, Halkidiki – un paradis in adevaratul sens al cuvantului.
Egnatia, Panorama, Grand Hotel Palace sau Art Apartments sunt cateva dintre cele mai luxoase hoteluri, cu servicii care variaza intre trei si cinci stele, totusi mereu solicitate. Luxemburg Hotel aplica tarife de pana la 156 de euro pe noapte pentru doua persoane, dar unele agentii pot oferi pachete de trei zile la pret de 300 de euro. Oricum, turistii nu prea au timp sa doarma, viata de noapte fiind foarte agitata cu toate barurile si cinematografele in aer liber raspandite in zona portului, in Ladalika, Leofor Nikis, Krini sau piata Navarinou.
Cand vine insa vorba despre ce alte experiente mai pot incerca strainii sositi aici, optiunile se refera, in mare, la viata de noapte sau activitatile de dupa-amiaza tarziu. Marii amatori de distractii nocturne vor fi de parere ca barurile si cluburile din oras sunt prea numeroase pentru a putea fi vizitate pe durata unui sejur.
Exista foarte multe cluburi unde se petrece pana in zori, cu muzica dupa preferinte. De la traditionala la rock, fiecare isi poate incanta sufletul cu ceva, jazz-ul si soul-ul nefiind nici ele date la o parte. Pentru o oarecare apropiere de muzica greceasca traditionala, petrecaretii sunt indemnati sa caute asa-numitele cluburi bouzoukia, unde artistii greci dau reprezentatii live in fiecare noapte. Acestea se gasesc cel mai usor in zona aeroportului, caci programul care incepe abia de la miezul noptii si tine pana a doua zi tarziu este totusi destul de greu de suportat de cei care vor sa mai inchida si un ochi intre doua petreceri.
Pentru cei care cauta sa-si petreaca noaptea in aer liber si fara prea multa galagie, cinematografele deschise amplasate in diferite zone ale Salonicului sunt o adevarata binecuvantare. Exista cateva sute de asemenea locatii, dar cele mai preferate sunt Alexandhros, de pe strada Ethnikis Amynis numarul 1, Makedhonikon, situat la Filikis Eterias colt cu Dhimitriou Margariti sau Natali, plasat chiar in apropierea hotelului Macedonia Palace.
Pentru o experienta de shopping altfel decat de la comerciantii ambulanti, Mediterranean Cosmos este mall-ul cel mai aglomerat, desi imens cu cele aproximativ 200 de magazine marca Zara, Sephora, Morgan, Massimo Dutti si multe altele. La toate acestea se adauga un cinema si doua zone imense de food-court, una la intrare si cealalta mai in interior. Supermarket-ul este deschis in intervalul orar 10.00 – 20.00 de luni pana sambata, iar cinema-ul si restaurantele intre 10.00 si 02.00 de luni pana duminica inclusiv.
Bucataria mediteraneeana, cel putin in teorie, este simpla: combinand legume si verdeturi din abundenta cu fructe de mare, peste, carne de pui, vaca sau porc si rosii, lamai si ulei de masline, se obtin preparate de-a dreptul delicioase. Grecia in general nu se abate prea mult de la acest tipar, si nici Salonicul in particular. Ceea ce face insa cu adevarat speciala mancarea din oras este adaosul de mirodenii si condimente locale.
O singura inghititura dintr-un preparat servit la Salonic provoaca o adevarata revolutie a simturilor. Unele feluri sunt foarte dulci, altele foarte picante, iar altele dulci si picante in acelasi timp. Ardeiul iute nu lipseste de nicaieri, astfel incat pana si ciocolatele cu acest ingredient fac deliciul turistilor.
Pentru ca nimeni nu sta langa aragaz cand pleaca in vacanta, aventurierii dau buzna in restaurantele, barurile, tavernele sau ouzeriile care se gasesc la tot pasul in oras. Unii vor sa se rasfete cu cele mai sofisticate preparate, in timp ce altii, mai grabiti, prefera mancarea de tip take-away.
Salonic are propriul aeroport international, Makedonia, dar se poate ajunge acolo si cu trenul, venind dinspre capitala Greciei, sau din alte orase europene precum Belgrad, Viena sau Sofia. Un bilet la clasa intai costa intre 47 si 84 de euro, cei care s-au incumetat pana acum sa faca investitia asta fiind mai mult decat multumiti.
Un loc care incanta pe toata lumea este greu de descris in cuvinte, mai ales ca pana si turistii care revin in Salonic il redescopera de fiecare data in forme si culori noi, ca pe un fascinant cameleon.
[om_gmap zoom=”9″ lat=”40.6400629″ lng=”22.9444191″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/08/orase.png” ]