Orasul Varaždin, Croaţia
Situat in cea mai nordica parte a Croatiei, mai cu seama pe malurile Raului Drava, orasul Varazdin, cunoscut si drept „Capitala Baroca a Croatiei” sau „Viena Croatiei”, dainuie de peste 800 de ani, fiind, de asemenea, faimos si pentru industria alimentara, precum si pentru cea de textile. Mai mult, splendida asezare din Croatia a fost numita de curand „Orasul Florilor”, pentru culorile florile ce insufletesc strazile si pietele orasului. Istoria orasului Varazdin este poate la fel de interesanta ca modul in care arata, acesta fiind capitala tarii pana cand a fost distrus aproape in totalitate, in anul 1776, de un incendiu. In centrul istoric al orasului se afla o multime de palate si alte constructii impresionante prin arhitectura lor, multe dintre acestea fiind, insa, ridicate undeva prin secolul al XVIII-lea.
Grandoarea acestor constructii au atras in oras oameni foarte bogati, care detineau extrem de multe proprietati in Croatia. Chiar si asa, secolul al XIX-lea a fost perioada in care orasul Varazdin a trecut prin cele mai importante schimbari, frumoasa asezare fiind extinsa si, desigur, supusa unor lucrari masive de renovare. Ba chiar, unele constructii au fost reconstruite, pentru a-i conferi orasului splendoarea arhitectonica de altadata.
Indarjirea oamenilor s-a materializat in faptul ca Varazdin a devenit centrul industrial al Croatiei de nord-vest, recapatandu-si astfel importanta pe care o avea cu cateva secole in urma. O manastire, sase biserici si o impresionanta capela — acestea sunt doar cateva exemple graitoare pentru trecutul religios atat al acestui oras, cat si al Croatiei. Insa poate cea mai frumoasa constructie din acest oras croat este fortareata, construita in vremurile in care turcii atacau tara, mai cu seama in secolul al XII-lea.
Fortareata din orasul Varazdin a trecut printr-o serie de modificari de-a lungul anilor, devenind, intr-un final, o cladire cu influente arhitectonice gotice si renascentiste. Si daca tot vorbeam inainte de trecutul religios al orasului in discutie, am uitat sa mentionam si care este cea mai frumoasa cladire de acest gen: este vorba despre Biserica Sfintilor Fabian si Sebastian, una dintre cele mai frumoase constructii de oras. Aceasta biserica a fost initial construita, in secolul al XVII-lea, din lemn, insa mai tarziu, respectiv in urmatorul secol, avea sa fie reconstruita din piatra; in acest fel, orasul, si-asa intr-o continua schimbare, a capatat o infatisare noua, in concordanta cu vremurile.
Mai mult decat atat, orasul Varazdin din Croatia nu vorbeste doar prin constructiile sale, ci si prin traditii. De fapt, localnicii fac tot ce le sta in putinta pentru a-si pastra vii traditiile, pentru a le conserva. Putem vedea, de pilda, in fiecare saptaman, cum vechea garda se schimba, acest obicei numindu-se „Purgari”. Iar daca tot am ajuns la evenimente, trebuie sa mentionam si Varaždinske barokne večeri, adica Serile Barocului din Varazdin, cel mai important si deopotriva frumos festival din nord-vestul Croatiei. Celebrul festival, care se tine inca din anul 1971, are loc timp de opt zile, de la finalul lunii septembrie pana la inceputul lunii octombrie. Artisti plastici, precum si muzicieni vin in Varazdin pentru a participa la acest festival. In tot acest timp, orasul capata o atmosfera de mandrie, strazile fiind ocupate doar de forfota, muzica buna si bun simt.
Totodata, daca vreti sa experimentati ceva cu totul nou, va invitam sa vizitati Palatul Herzer din Varazdin, unde veti putea vedea o colectie impresionanta cu mai mult de 10.000 de insecte, adunate la un loc de Franjo Koscec. In sfarsit, indiferent care va sunt asteptarile, orasul Varazdin este, fara indoiala, cea mai potrivita destinatie de vacanta, aceasta asezare minunata fiind, in acelasi timp, dovada vie a faptului ca libertatea si fantezia pot da nastere unor adevarate capodopere arhitectonice. Luati-va rucsacul, familia sau prietenii, ganditi-va serios cat timp aveti rezervat concediului si indreptati-va spre Varazdin. Nu uitati insa: orasul Sibiu are rude in toata Europa.