Muzeul „Ștefan cel Mare” din Vaslui
Muzeul Judetean Vaslui, s-a infiintat in 1974, la 18 octombrie cu profil mixt istorie si etnografie. In cadrul Muzeului Judetean “Stefan cel Mare” din Vaslui, Sectia de Istorie Veche si Arheologie are ponderea cea mai insemnata, atat prin numarul mare de piese (peste 18.000 de obiecte), dar, mai ales, prin valoarea lor deosebita, fiind principalul muzeu din municipiul Vaslui.
Sectia de Istorie Medievala a Muzeului Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui reprezinta una dintre cele mai prestigioase sectii si, prin valoarea deosebita a patrimoniului sau, ea se constituie intr-un important punct de atractie pentru publicul vizitator.
Cele mai reprezentative piese sunt: monedele si obiectele de podoaba din argint din cadrul tezaurelor de la Schinetea (sec.XV) si Baltati (sec.XVI). Epoca lui Stefan cel Mare este foarte bine ilustrata prin documente emise de domnitor la “Curtile Domnesti” – Vaslui. Muzeul gazduieste, etaland obiecte personale, documente, piese de mobilier, fotografii ale celor legati de aceste meleaguri prin obarsie sau loc de desfasurare a activitatii lor.
Adapostit intr-o cladire construita in perioada 1972-1973, are sectii de istorie veche si arheologie (ceramica Cucuteni), medie (tezaurul medieval Schinetea), moderna si memoriale, etnografie si arta populara si arta contemporana (pictura moderna).
Sunt remarcabile colectiile Emil Racovita, Florica si Dumitru Bagdasar, Constantin Teodorescu, Constantin Tanase. Detine bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national. Aceste piese acopera epocile straveche, veche si medievala ale istoriei romanilor si, in acelasi timp, denota o neintrerupta continuitate de locuire a populatiei autohtone in arealul actualului judet Vaslui. Vizitand muzeul veti putea descoperi unele dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria si cultura Romaniei.
Muzeul judetean Vaslui s-a deschis in ziua de 27 septembrie 1975, in prezenta specialistilor din centrele universitarea Iasi si Bucuresti, a directorilor muzeelor din Moldova si a autoritatilor locale si judetene, fiind apreciat in acel moment si dupa, ca cel mai tanar muzeu al tarii, aspect valabil si astazi, si cel mai bine realizat din punct de vederea tematic, stiintific si muzeotehnic.