Muzeul Câmpiei Boianului
Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” poartă numele celui care l-a fondat, lucru care s-a petrecut în vara anului 1980.
Acesta era profesor de desen la școala generală din sat și până în 1990 s-a ocupat ca director de tot ceea ce a presupus muzeul fără să primească niciun ban. Abia după aceea instituția a primit statut juridic, lucru care i-a permis angajarea unui personal care să se ocupe de activitățile necesare.
Muzeul este adăpostit de clădirile care au aparținut Conacului Polihronie și partea din aer liber, Arheoparcul.
În cadrul Arheoparcului a fost readus în atenția vizitatorilor satul neolitic, un bordei, o casă din lemn specifice perioadei medievale și o troiță, ce reprezintă așezarea neolitică după modelul culturii Gumelnița. E unic în Europa.
Prin Arheoparcul de la Draganesti-Olt, profesorul Zorzoliu a reconstituit un sat dupa tipul asezarilor neolitice specifice culturii Gumelnita, ale caror urme au fost descoperite la Draganesti.
„Este un proiect deosebit, unic în Europa. Cu ajutorul acestuia vom reconstitui modul de viata al unei populatii care a trait acum cinci mii de ani înainte de Hristos, populatie care avea obiceiul sa se aseze în zonele inundabile pe niste mici insule, care, odata cu trecerea timpului, s-au transformat într-un fel de maguri sau teluri.
La început, comunitatile respective erau mici, pe telurile respective gasindu-se numai trei-cinci colibe. Casele erau construite din trestie împletita si pari batuti în pamânt, iar printre împletituri se punea pamânt.
Între casele lor îsi faceau si o locuinta-lacustra, unde îsi tineau proviziile. Colibele erau dese, ulitele (calea principala) nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind lipite una de cealalta.
Constructiile erau joase pentru ca înaltimea oamenilor nu depasea 1,50-1,60 m. Casele nu aveau tavane, dar erau bine captusite la interior. Fiecare coliba avea vatra, cuptor, lavita, iar patul era construit din pamânt ridicat, peste care asezau piei sau rogojina“,
spunea profesorul Traian Zorzoliu, directorul Muzeului „Câmpia Boianului” din Draganesti-Olt, amenajarea acestui arheoparc ar aduce câstiguri pentru judet, atât din punct de vedere cultural, cât si economic.
Satul neolitic este format din sase colibe ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un sant de aparare si gard din nuiele împletite, intrarea se face pe o punte din lemn, iar colibele sunt de marime naturala.
O coliba este reprezentativa pentru o locuinta de pescar, alta pentru agricultor, alta pentru olar etc, au în interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodarie si practicarea diferitelor ocupatii, deasemenea a fost reconstituita si o locuinta lacustra, folosita în vechime pentru depozitarea proviziilor pentru ca asezarile erau ridicate pe vai des inundate.
Inaugurarea arheoparcului s-a facut în data de 18 septembrie 2010, în prezenta oficialitatilor judetene si locale si a 100 de participanti din 24 de tari, care se afla în aceste zile în România, cu ocazia Conferintei Internationale de Arheologie Aeriana AARG 2010.
În interiorul muzeului mai pot fi admirate colecții precum cele de etnografie, istorie sau artă.
Contact Muzeul Câmpia Boianului „Traian Zorzoliu”
Adresa:
Str. Nicolae Titulescu nr. 360,
Drăgănești-Olt, județul Olt
Telefon: 0249.465.239 / 0751.511.240
Program:
Luni-joi: 8.00 – 16.00
Vineri: 8.00 – 14.00
Sambata si duminica: 8.00 – 12.00
Tarife intrare:
Bilet adult: 10 lei
Bilet copil: 5 lei