Ruinele Cetății Ulmetum
Șantierul arheologic se afla amplasat la doar cativa kilometri de comuna constanteana Pantelimon. Potrivit istoricilor, cetatea a fost construita in jurul secolului III d.H., in perioada romana tarzie si a dainuit pana in veacul al saselea, in timpul epocii romano-bizantine.
Este o cetate mica spre mijlocie, care a devenit treptat asezare fortificata si care in secolul V a fost atacata si aproape distrusa de trei valuri hunice. Ulmetum face acum obiectul unor ample lucrari de cercetare (descifrare stratigrafica) prin care se incearca descoperirea evolutiei sale in timp.
„Cea mai interesanta descoperire de la Ulmetum este un mormant de sorginte germanica, probabil gotica, care se afla in incinta cetatii, in mijlocul sau, lucru foarte putin obisnuit. Am gasit aici doua fibule de argint si margele de cornalina (piatra semipretioasa), podoabe specifice gotilor. Am descoperit foarte multa ceramica tipic germanica specifica culturii Santana de Mures Cerneacov, care dovedeste ca la Ulmetum, in secolele IV si V, exista o numeroasa populatie gotica. Acesti migratori au venit dupa anul 382, cand printr-un tratat imparatul Teodosius cel Mare le-a dat pamant, cerandu-le in schimb ajutor militar”,
a declarat Constantin Bajenaru, arheolog al Muzeului de Istorie Constanta.
Mormantul gotic din centrul cetatii este un lucru foarte rar intalnit in Europa, motivatia constructorului anonim fiind in continuare necunoscuta. Dupa cum se stie, necropolele erau ridicate numai in afara cetatii, din ratiuni usor de inteles.
O alta descoperire interesanta este cea a unei cladiri mari, in centrul cetatii, care este singura zidita cu mortar, toate celelalte imobile fiind construite cu pamant. Istoricii constanteni au descoperit ca dupa cele trei valuri hunice din perioada 420 -450 Ulmetum a intrat in declin, avand in urmatorul secol o istorie zbuciumata. Astfel, au mai fost gasite urme firave de locuire, apoi, la finele sec. al VI-lea fortificatia a fost abandonata. Iustinian (525-565) a ordonat la un moment refacerea cetatii, iar militarii bizantini au prins si pedepsit bandele de hoti care faceau ravagii in zona cetatii.