Biserica fortificată de la Alma Vii
Cetatea Alma Vii, cu zidurile ei groase de peste 1,5 metri, a fost ridicată în secolul al XVI-lea ca un scut în jurul bisericii construite în secolul al XIV-lea. În cele patru puncte cardinale au fost ridicate patru turnuri.
Despre unul dintre ele, turnul cu margini rotunjite, localnicii spun că este unic în Transilvania. Fortificaţia de la Alma Vii a rezistat peste secole, mulţumită comunităţii saşilor, care au ştiut să-şi păstreze neatinsă cetatea.
O inscripţie târzie, aflată pe arcul triumfal din interiorul bisericii, pe care se citeşte anul 1315, indică data reţinută de tradiţie pentru edificarea bisericii. Două secole mai târziu, comunitatea săsească a modificat biserica, prin încercarea de a supraînălţa corul şi dotarea sa cu guri de tragere.
A fost doar începutul procesului de fortificare. Fortificarea bisericilor a devenit o acţiune curentă, susţinută programatic de întreaga comunitate a saşilor transilvăneni, cu detalii şi performanţe arhitectonice încă nu destul detaliate. Satul Alma Vii sau Alma între Vii şi-a împlinit programele în variantă insolită, dar într-un anonimat nedrept.
Primele lucrări de fortificare au început odată cu biserica. În primii ani ai secolului al XVI-lea, corul a fost supraînălţat cu două etaje de apărare, accesibile printr-o scară mobilă şi i-au fost construite guri de tragere. Biserica preia astfel rolul defensiv, propriu unei cetăţi.
Apoi în jurul lăcaşului de cult s-au ridicat zidurile curtinei, pornindu-se de la vechea îngrăditură a cimitirului. Dealul pe care este amplasată biserica este uşor de apărat în părţile de sud şi de vest, unde pantele sunt abrupte.
Zidurile de apărare descriu un poligon neregulat, fapt ce ar putea trăda, concomitent, ezitări sau etape diferite de ridicare. Cu o grosime de 1,5 metri, sunt construite din pietre nefasonate şi bolovani de râu, iar în partea superioară se foloseşte cărămidă. Din construcţie zidul are breşe pentru tragere şi guri pentru aruncarea smoalei.
Biserica este înconjurată de patru turnuri de apărare. Turnul de poartă, construit pe partea de est a bisericii, este unul impresionant, cu patru niveluri, şi dotat cu guri de tragere orizontale, cu urme clare de la grătarul hersei. El asigura accesul. Celelalte turnuri, mult mai mici, au fiecare personalitatea lor.
Fortificaţiile făcute din banii comunităţilor privilegiate au dăinuit peste secole. Biserica fortificată de la Alma Vii este dovada eforturilor susţinute ale saşilor, ce au reuşit să o păstreze intactă până în zilele noastre.