Mănăstirea Râncăciov
Mănăstirea Râncăciov este un așezământ monahal ortodox de o frumusețe aparte, situat în județul Argeș, în satul Râncăciov, comuna Călinești. Aflată într-o zonă pitorească, mănăstirea are o istorie îndelungată și este cunoscută pentru arhitectura sa medievală și pentru liniștea profundă care domnește în jurul său.
Este situată la 7 km. nord de şoseaua veche Piteşti-Bucureşti, în estul satului Râncăciov din comuna Călineşti. Edificiul actual a fost precedat de alte două biserici, pe locul cărora s-a ridicat, după cum au dovedit cercetările arheologice desfăşurate aici de către specialiştii Muzeului Judeţean Argeş.
Prima atestare ca edificiu monastic, cu hramul Înălţarea Domnului, este un hrisov dat de Radu cel Mare la 19 iulie 1498, însă data exactă a întemeierii mănăstirii nu ne este cunoscută.
Potrivit celor cuprinse în document, biserica exista deja pe vremea voievodului Vlad Călugărul, părintele lui Radu cel Mare. Cercetările arheologice au constatat că primul aşezămînt menţionat a fost o construcţie din lemn, aşezată pe temelie de piatră.
Pe locul acesteia, aşa cum reiese şi din vechea pisanie, căpitanul de păhărnicei Arsenie Şoimul şi soţia sa Ana, au ctitorit, între 10 iunie 1647 şi 27 septembrie 1648 noua biserică, fără a-i mai păstra vechiul hram.
Întru numela Tatălui şi al Fiiului şi a Duhului Sfînt, într-ajutoriul prealuminatului şi făcător de judecată, Hramul Sfentăi Văvedeniie besearecei şi al casei Dumnezăieşti şi a noastră Sfântă Văvedeniie, în zilile dulcelui şi prialuminatului creştin şi de Dumnezău iubit, Io Matiiu Băsărab voivod şi cu doamna Mării Sale Ilina, cu vrerea milostivului Dumnezău domnul Ţării Rumâneşti.
Adecă eu robul lui Dumnezău, Arsenie, căpitan de păhărnicei, feciorul lui Dragomir postelnicul de Vlădeani şi al jupânesei lui Mariia, şi cu jupâneasa mea Anna, truditu-ne-am şi ne-am ostinit de am zidit şi am (şters) acum den temelie, această sfântă mănăstire, în luna lui iuniie, în 10 zile, şi au fost leatul 7155 (1647), şi s-au săvârşit în luna lui septemvrie, în 27 de zile, şi au fost latul 7157 (1648).
În 1817 biseica era ruinată şi a fost rezidită în 1848, prilej cu care s-a pus şi o a doua pisanie, cu următorul conţinut:
„Rădicatu-s-au acest sfânt locaş întru slava şi prăznuirea Intrării prea curatii fecioarei Maria Sfânta Sfinţilor în zilile înălţatului Domn Gheorghie Dimitrie Bibescu Voievod şi în ale prea osfinţitului mitropolit Neofit, fiind egumen al acestii sfinte mănăstiri David arhimandrit Râncocioveanul. Ani de la Iisus Hristos 1848 Maiu”.
Zugravul bisericii dela 1848 este Teodor, al cărui nume s-a păstrat înscris la proscomidie, alături, probabil, de data săvârşirii picturii – „1848 maiu”. Ultima restaurare a bisericii s-a făcut între anii 1941-1944. Din vechea mănăstire, astăzi se păstrează doar biserica mare şi ruinele fostelor chilii. La Râncăciov a mai existat o mănăstire de călugăriţe, în fostul cătun Călugăriţa, ale cărei ruine încă puteau fi văzute după primul război mondial. Stareţ al aşezământului monasic actual dela Râncăciov este părintele Ioanichie Vacarciuc.
Fondată în secolul al XVI-lea, Mănăstirea Râncăciov este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din regiunea Argeșului. Prima mențiune documentară a mănăstirii datează din anul 1567, iar de-a lungul timpului, a fost sprijinită de domnitorii Țării Românești, ceea ce i-a permis să devină un important centru spiritual și cultural. Se crede că ctitorul bisericii este un boier local, iar mănăstirea a fost construită pe ruinele unei biserici mai vechi.
Construită în stil bizantin, biserica are un plan tradițional de navă, specific arhitecturii medievale din Țara Românească. Fațadele sunt decorate simplu, dar elegant, cu influențe de stil brâncovenesc, iar acoperișul este în formă de boltă.
Picturile murale originale din interior sunt conservate cu grijă și reprezintă scene religioase realizate într-un stil deosebit de expresiv, caracteristic artei medievale românești.
La intrarea în mănăstire se află o clopotniță veche, construită într-un stil simplu, dar robust, care accentuează atmosfera autentică a locului.
În prezent, Mănăstirea Râncăciov se află în proces de restaurare, iar pentru a menține continuitatea slujbelor și a vieții spirituale, o bisericuță de lemn a fost ridicată în imediata apropiere a mănăstirii. Această mică biserică servește temporar drept loc de rugăciune și adunare pentru călugări, pelerini și credincioși, oferind astfel un spațiu de reculegere și slujire în perioada lucrărilor.