Mănăstirea Aninoasa

Manastirea Aninoasa este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Aninoasa, judetul Arges. Monument istoric si de arhitectura, Manastirea Aninoasa se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de tradiitie brancoveneasca, avand o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un turn-clopotnita, chilii si paraclis.

În ţinutul legendar al Muscelului, plin de biserici şi mânăstiri ridicate din poruncă domnească, Mânăstirea Aninoasa este un lăcaș încărcat de istorie, cu un destin special.

Monument istoric și de arhitectură, Mânăstirea Aninoasa se prezintă ca un ansamblu arhitectonic de tradiție brâncovenească, având o incintă dreptunghiulară prevăzută cu un turn-clopotniță, chilii și paraclis. Mănăstirea este însuflețită de o obște de maici, biserica acesteia fiind închinată Sfântului Ierarh Nicolae.

Numele manastirii si al localitatii se trage de la padurile de arini (anini), care se intindeau odinioara pe colinele din imprejurimi. Asezata la o distanta de aproape douazeci de kilometri de Campulung si la treizeci de kilometri de Curtea de Arges, manastirea este insufletita de o obste de maici. Biserica acesteia este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, iar paraclisul cel vechi este inchinat Sfintilor Mucenici Gheorghe si Dimitrie.

Mănăstirea datează din secolul al XVII-lea, din 1677, și este ctitoria unui boier din zonă, Tudoran Vladescu. Boieri pământeni, Vlădeștii au dat și numele unui sat din apropiere, Vlădești. Inițial se dorea ca biserica mare să fie biserica de curte pentru neamul boieresc. Însă, chiar în anul în care s-a pus temelia acesteia, soția boierului, Alexandra Vlădescu, a decedat.

În pronaos se află două pietre tombale, două morminte. Unul dintre ele adăpostește osemintele Alexandrei, soția ctitorului, iar celălalt osemintele Saftei Vlădescu, cumnata Alexandrei. La moartea soției, clucerul Vlădescu s-a călugărit, devenind monahul Teodosie. Iar funcționalitatea presupusei biserici de cult s-a schimbat și ea în aceea de mănăstire de călugări.

Biserica mare pastreaza picturi ale lui Parvu Mutu. Stilul architectonic al ansamblului manastiresc este unul brancovenesc. Dupa 1864 manastirea devine biserica de mir, iar din 2001, doar manastire.

Biserica a fost zugrăvită în frescă de catre renumitul zugrav Pârvu Mutu din Campulung. Deasupra ușii de la intrarea în biserică se vede și astăzi tabloul votiv în care sunt zugrăviți ctitorii bisericii, Tudoran și Alexandra, împreună cu unsprezece copii din familia boierească .

Biserica de la Mănăstirea Aninoasa este prima biserică zugravită de Pârvu Mutu după întoarcerea de la studii, mai înainte de a deveni zugravul familiei Cantacuzino.

Mănăstirea este fortificată, zidurile având o grosime maximă de 1,84 metri, ceea ce îi conferă un caracter unic în zonă.

În prezent, întreagul complex monahal este foarte bine întreținut, frumusețea acestor locuri determinându-i pe credincioși sa revină aici, cu inimia deschisă, de fiecare dată când au ocazia.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.