Stațiunea Vama Veche
Vama Veche este o stațiune situată în extremitatea sudică a litoralului românesc, aproape de granița cu Bulgaria, și face parte din comuna Limanu, județul Constanța. Cunoscută pentru atmosfera sa boemă și spiritul liber, Vama Veche atrage anual mii de turiști în căutare de relaxare și distracție.
Vama Veche este o statiune in continua transformare – un lucru rau dupa unii – aici s-a construit foarte mult in ultimii ani, iar „spiritul” s-a pierdut printre tonele de moloz si beton. Nu trebuie uitat totusi ca „spiritul” tine mai mult de oamenii care populeaza Vama Veche si mai putin de constructiile inconjuratoare. Vama Veche a fost si a ramas una dintre cele mai nonconformiste destinatii de vacanta, cu toate ca vamaiotii get-beget sustin ca atmosfera s-a deteriorat, motiv pentru care au infiintat asociatia Salvati Vama Veche. Cu toate astea, este locul unde se poate petrece un concediu in mijlocul naturii, intr-o atmosfera speciala de libertate.
Localitatea a fost întemeiată în anul 1811 de către găgăuzi, o populație de origine turcică creștinată. Inițial, satul a purtat denumirea de „Yilanlîk”, care se traduce prin „loc plin cu șerpi” sau „șerpărie”, datorită numărului mare de șerpi din zonă . După anexarea Cadrilaterului în 1913, vama cu Bulgaria a fost mutată mai la sud, iar satul a fost redenumit Vama Veche .
În perioada interbelică, Vama Veche era un mic sat de pescari, locuit de câteva zeci de familii care se ocupau cu agricultura și pescuitul. Dezvoltarea turistică a zonei a început în anii ’40, când, după cedarea Cadrilaterului Bulgariei în 1940, o parte din societatea mondenă care își petrecea vacanțele la Balcic s-a reorientat spre Vama Veche și 2 Mai.
În perioada 1960-1980, Vama Veche a devenit cunoscută în special în rândul studenților din Cluj-Napoca, care veneau aici în tabere organizate de universitatea lor. Universitatea Babeș-Bolyai avea un contract cu satul Vama Veche și transporta serii de turiști din două în două săptămâni, începând de pe 15 iunie și până pe 15 septembrie . Cantina construită de universitate era singurul loc unde studenții puteau mânca, în afară de casele localnicilor, întrucât în acea perioadă nu existau restaurante sau baruri.
După 1990, odată cu liberalizarea societății românești, Vama Veche a devenit un simbol al nonconformismului și al libertății. Primul bar deschis în Vama Veche, în 1995, a fost „La Bibi”, unde ziua se lua masa, iar seara se organizau expoziții de pictură sau concerte de jazz . Începând cu anul 2003, în Vama Veche are loc festivalul de muzică rock intitulat Stufstock
Plaja din Vama Veche este lata, avand in unele zone peste 200 metri. Intima si salbatica, plaja este populata si noaptea de tineri care se aduna in jurul focurilor de tabara. Din cauza aglomeratiei si a lipsei de educatie, uneori plaja este plina de gunoaie.
În apropierea țărmului se află epava navei grecești Akra Aktion, care a eșuat în anul 1981. Aceasta a fost folosită ca țintă de către Marina Militară și, de-a lungul timpului, s-a degradat considerabil. Între localitățile Doi Mai și Vama Veche, litoralul este ocrotit de o rezervație naturală integrală, atât terestră, cât și maritimă.
În ultimii ani, Vama Veche a cunoscut o dezvoltare accelerată, cu numeroase construcții de hoteluri, pensiuni și terase estivale. Această transformare a dus la pierderea parțială a farmecului inițial al satului pescăresc liniștit și boem. Cu toate acestea, Vama Veche rămâne o destinație de vacanță nonconformistă, cu un spirit și o atmosferă specială de libertate.