Manastirea Saraca
Situata la granita Timisului cu Carasul, Manastirea Saraca este o oaza de liniste si pace pentru orice calator obosit de drum si de tumultul vietii cotidiene. Aici sunt cateva camere puse la dispozitie de calugari, insa este nevoie de un telefon in prealabil pentru ca parintele staret sa aprobe gazduirea.
Traseul pana la manastire este anevoios si-ti trebuie multa rabdare sa parcurgi cei 13 kilometri. Drumul pana la Gataia trece repede, rotile masinii inghit asfaltul rapid, dar totul se opreste brusc, la marginea orasului, pentru ca soseaua incepe sa fie pietruita. Si de aici incepe o adevarata aventura pentru sofer, care este nevoit sa ocoleasca gropile, sa ignore pietrele care zgaltaie masina si, mai ales, sa incetineasca viteza.
Peisajul devine insa de poveste. Noi am avut si noroc, a fost o zi frumoasa, in care ne-am putut bucura din plin de campurile inverzite, mai devreme decat de obicei. „Tot inainte si prima la stanga”, ne-a sfatuit un muncitor aparut ca din neant de dupa un deal.
Icoana facatoare de minuni
„Prima la stanga” a venit destul de tarziu, dar in departare se vedea satul cu biserica inalta, iar manastirea alba, in stanga. Intram pe poarta din lemn sa descoperim manastirea. Este o liniste perfecta. Biserica este racoroasa si are picturi clare, frumoase, vechi de sute de ani.
Inauntru totul este pictat ca in bisericile din nordul Moldovei. La loc de cinste se afla Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului si moastele Sfintilor Nicolae, Tecla si Filofteia.