Mănăstirea Ciolanu
Mănăstirea Ciolanu are o istorie îndelungată, fiind înființată în secolul al XV-lea. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost reconstruită și renovată de mai multe ori, păstrându-și totuși farmecul și caracterul său tradițional.
Are doua biserici, situate la o distanta de 100 de metri intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult si vesminte religioase.
Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti.
Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar.
15 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel (biserica mare), Sfantul Gheorghe (biserica mica)
Acces: din Hales, localitate situata la 29 km V de Buzau pe DN 10 Buzau-Brasov, DJ 10OH-DJ 203G, 7 km N pana la manastire;
Staret: exarh arhim. Filaret Ursi;
Egumen: Ioanichie Hulubei
Cazare: 20 de locuri
Moaste: particele din moastele Si Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Triton, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit si Parascheva Icoane facatoare de minimi: Icoana Maicii Domnului Junghiata de turci
Adresa: com. Tisau, 127610, jud. Buzau