Castelul de la Platamonas
Castelul bizantin de la Platamonas (platamonas se traduce prin plajă lungă) este o fortificaţie datând din secolul al X-lea, amplasată la poalele Muntelui Olimp, cu poziţie strategică asupra drumului de legătură dintre Macedonia şi Thessalia şi Grecia de Sud.
Castelul – cel puţin cea mai marte parte a acestuia, a fost clădit de regele franc al Salonicului, Bonifacius de Monferrat în 1205, peste un castel bizantin preexistent, fapt dovedit de părţi ale zidurilor datând din secolele al VI-lea, al IX-lea şi al X-lea.
Între anii 1218-1224 D.C., castelul a fost luat în stăpânire de ducele Epirului, Angelos Komminos, care a pus capăt ocupaţiei france a Salonicului în 1224, numind acest oraş capitala imperiului bizantin.
Pe timpul ocupaţiei otomane, castelul Platamonas a fost de asemenea fortificat, recâştigându-şi poziţia strategică. Mai târziu, când Grecia de Sud a fost eliberată şi Thessalia i-a fost anexată (1881), castelul a recâştigat o nouă şi importantă semnificaţie pentru turci. Cu toate acestea, a fost abandonat ulterior întrucât apărarea sa nu era de folos cuceritorilor.Săpăturile efectuate până în prezent au permis identificarea următoarelor monumente:
- o biserică bizantină din secolele X-XI, cu adăugiri arhitecturale aparţinînd secolelor al XIV-lea, al XVI-lea, al XVII-lea şi al XIX-lea, înconjurată de un cimitir datând din secolele XIV-XVII;
- un mic depozit datând din secolul al II-lea Î.C.;
- o parte din zidul unei fortificaţii din perioada elenistică;
- o poartă în incinta donjonului (acropyrgion) datând din secolul al XIV-lea.
Intrarea în castel, prevăzută cu o poartă dublă, este apărată de două turnuri.Impozantul castel veneţian de la Platamonas găzduieşte în fiecare vară manifestările Festivalului Olympus, Festivalul religios Agia Paraskevi (pe 26 iulie) şi Schimbarea la faţă (pe 6 august).