Manastirea Sfanta Treime, Meteora Grecia
Manastirea Sfanta Treime se inalta deasupra unei foarte abrupte stanci singuratice. Manastirea Sfanta Treime este construita pe stanca ce se inalta la nord-est de Manastirea Sfantul Stefan.
Varful stancii are o suprafata de aproximativ un hectar, aici aflandu-se alaturi de biserici chiliile calugarilor, bucataria, sala de mese si o mica bucata de pamant cultivata. Panorama ce se vede de la Manastirea Sfanta Treime este de vis, la est aflandu-se Manastirea Sfantul Stefan, la vest, Manastirea Varlaam si Marea Meteora, iar la sud, Kalambaka.
In vechime, asemeni celorlalte manastiri de la Meteora, urcusul se facea cu scara de sfoara sau cu plasa trasa cu un sistem de roata cu tambur si scripete. In anul 1888 s-a cioplit un mic drum in stanca, completat in anul 1925 cu 150 de trepte, facilitandu-se accesul in manastire.
Conform traditiei, manastirea a fost zidita in 18 ani, in perioada 1458-1476, de catre monahul Dometios, primul colonizator si ctitor. Intr-un document al imparatului Simeon Vresus Paleologos datand din anul 1362, se mentioneaza existenta Manastirii Sfanta Treime, cu viata monahala de calugari. Traditia spune ca au fost necesari 70 de ani pentru a urca pe stanca materialele pentru constructie si ca abia apoi a inceput zidirea lacasului.
Biserica Sfanta Treime a fost zidita in anul 1476 si are forma de cruce, cu turla joasa si doua coloane. Fresca interioara dateaza din anul 1741, este realizata in traditia post-bizantina, si este lucrarea fratilor preoti pictori Antonie si Nicolae.
Pe cupola este pictat Dumnezeu Pantocrator, iar in colturile sferice, cei patru evanghelisti intre care Sfantul Evanghelist Luca este reprezentat pictand icoana Maicii Domnului. Catapeteasma originala, sculptata in lemn, cu vechile sale icoane, a fost furata.
Pe langa biserica centrala, Manastirea Sfanta Treime mai are si un paraclis.Paraclisul Sfantul Ioan Botezatorul, de forma circulara, cu cupola, cioplit in stanca, inzestrat cu valoroase icoane, a fost construit si pictat in anul 1862.
La intrarea in manastire se afla o mica bisericuta sapata in stanca. Peretii au fost pictati de calugarii Damaskinos, Arsenios si Ionas. Complexul de constructii al manastirii cuprinde trapeza (sala de mese), bucataria, chiliile, salile de receptie, doua bazine pentru colectarea apei si alte incaperi auxiliare.
Muzeul de Arta Populara al manastirii, cuprinzand o bogata colectie de tesaturi foarte vechi, vase, unelte si obiecte de arta populara, prezinta un interes deosebit pentru vizitatori.