Ghid turistic Albania
Albania este una dintre cele mai mici natiuni din Balcani. Ea este inca o terra incognita pentru harta Europei. Scutul natural format din munti masivi, a fost intarit de o lunga traditie de izolare. In prezent, tara incearca sa stabileasca legaturi mai trainice cu Europa.
Albania, cu denumirea oficiala de Republica Albania (Cod international AL), se afla in partea de vest a Peninsulei Balcanice. In vest se invecineaza cu Marea Adriatica, iar partea estica a tarii este dominata de munti. Lantul muntos care se intinde de la nord la sud este extensia Alpilor Dinarici si acopera aproape doua treimi din suprafata tarii. Alpii Albanezi formeaza partea de nord, unde este localizat cel mai inalt punct al tarii, Korab, de 2754 metri. Zona este asezata pe o falie tectonica, fapt ce produce cutremure frecvente uneori devastatoare. Zonele joase constituite de campii largi de coasta de maximum 60 de km sunt mlastinoase in anumite parti, dar cele mai fertile regiuni constituie mare parte din pamantul agricol al tarii.
Forma de stat este republica parlamentara, seful de stat este un presedinte iar diviziunile administrative cuprind 36 de districte si o municipalitate. Sarbatoarea nationala este pe 28 noiembrie, mai exact aniversarea Independentei din anul 1912 si eliberarea Albaniei din anul 1944.
Albania se intinde pe o suprafata de 28.748 km2 , avand o populatie de 3.544.000 locuitori. Aproximativ 90 % din populatie sunt albanezi. Albania de azi isi trage numele de la un trib ilir. Poporul albanez este impartit in doua mari grupuri: ghegii si toscii. In timp ce toscii traiesc predominant in partea sudica a tarii, ghegii locuiesc in nord. Sunt mici diferente de dialect si de stil de viata intre cele doua grupuri. Cele 10 procente ramase ale populatiei sunt formate in mare parte din greci, bulgari, macedoneni, sarbi si tigani. Rata mare de crestere a populatiei si valul de emigrare catre orase este o caracteristica a tendintei recente a populatiei, peste 40 % din locuitori traiesc in zone urbane. Standardul de trai al populatiei este destul de scazut. Albania se inscrie printre cele mai sarace tari din Europa. In anumite zone exista inca un sistem inadecvat de sanatate.
Climatul tipic mediteranean este preponderent in vaile Coastei Adriatice, cu ploi, ierni blande si veri calduroase si uscate. Anotimpul ploios este iarna, cand zonele inalte primesc abundente caderi de zapada.
Cateva dintre cele mai mari lacuri din tara sunt Ohrid, Prespa in est si Skadar in nord – vestul tarii. Majoritatea raurilor lungi se varsa in Marea Adriatica. Ele curg partial in vai asemanatoare trecatorilor si au o mare capacitate hidrologica. Mai mult de o treime din tara este impadurita. Vegetatia tipic mediteraneana cu copaci cu frunza carnoasa domina regiunea de coasta, in timp ce, in interior, sunt raspandite plante de maquis.
Referitor la denumirea Albaniei, se poate spune ca exista mai multe pareri, unii considera ca denumirea este de origine latina, si anume, romanii numeau Albaneuse populatia ce stapanea aceasta regiune datorita stancilor calcaroase. Altii considera ca aceasta denumire provine de la cuvantul celtic Alb, insemnand munte. In limba ilirilor, Albania inseamna tara vulturilor.
Limba oficiala este albaneza, ce este vorbita de 98% din populatie. Este o limba izolata, din familia indo-europeana, considerata descendenta a limbii trace. In Albania sunt si vorbitori de aromana, bulgara, greaca, macedoneana, turca.
Albania are mult de oferit turistului: munti si castele, plaje lungi si orase vechi de secole. Capitala Tirana este acum in mijlocul unei schimbari. Constructiile dezolantei ere comuniste se alatura cafenelelor internationale si cybercafe-urilor.
Printre structurile influentate de est se afla Moscheea Ethem-Bey, o emblema a orasului. Orasul apropiat, Butrint, este un paradis pentru arheologii entuziasti, cu amfiteatrul lui antic si lacul sarat. O alta destinatie turistica populara din interior este Gjirokaster, cu istoricul oras vechi si fortareata de pe coasta dealului.
In Albania, orasele si obiectivele turistice considerate ca fiind importante si care pot fi incluse intr-un program variat de vizitat din cadrul unui circuit sunt: Tirana, capitala tarii ce ofera turistilor numeroase locuri de vizitat, Elbasan, Korce, orasul Durrës, cel mai mare oras-port si unul dintre cele mai vechi orase din Albania, cu obiective de interes istoric (Amfiteatrul Roman, care este unul dintre cele mai mari din Europa, cu aproximativ 15.000 de locuri, Moscheea Sultanului Fatih, Palatul Regelui Zogu I), orasul Vlora este principala statiune balneara albaneza, Berat (un adevarat oras muzeu cu numeroase moschei si biserici, fiind locuit de peste 2400 de ani), reprezinta una din cele mai importante atractii turistice din Albania, Kruja, litoralul sudic al Marii Adriatice, cu statiunea de cura heliotermala. Orasul Sarandë este legat prin ferry-boat de insula greceasca Corfu, si vechiul oras Butrint, cu vestigii grecesti si romane. Acest oras antic Butrint este un sit arheologic, pe coasta Marii Adriatice, in apropiere de Sarandë, cu vestigii apartinand unor civilizatii succesive (greaca, romana, bizantina si venetiana). La Fortareata Lekures se poate lua cina, avand in acelasi timp o priveliste asupra Golfului Saranda si a Insulei Corfu.
Din cauza politicii izolationiste promovate inainte de anul 1990 (doar 20.000 de turisti in anul 1989), numarul turistilor straini a ramas, practic, multa vreme nesemnificativ, chiar si dupa caderea regimului comunist (in anul 1998, Albania a fost vizitata de 22.398 turisti), cu toate ca tara dispune de un potential turistic remarcabil.
Cu toate ca Albania este considerata ca fiind o tara frumoasa din punct de vedere geografic, cu un relief maritim deosebit avand deschidere la Marea Adriatica in vest si la Marea Ionica in sud-vest, cu un relief muntos ce realizeaza niste peisaje spectaculoase in Alpii Dinarici, conflictele politice de aici fac aceasta tara sa devina uneori nesigura pentru o calatorie turistica. Este o tara mica dar, cu o putere comparabila cu cea a unui vultur (dupa denumirea Tara Vulturilor) cu o evolutie spectaculoasa ce poate fi uneori comparata cu Germania dupa al Doilea Razboi Mondial.