Catedrala din Liverpool, Anglia
Catedrala Liverpool este sediul Episcopiei Liverpool. Lungimea totala externa a cladirii este de 189 de metri, ceea ce face catedrala sa se claseze pe locul al doilea in topul celor mai lungi catedrale din lume. Lungimea sa interna este de 146 de metri.
In ceea ce priveste volumul total, Catedrala Liverpool este a cincea cea mai mare din lume. Cu o inaltime de 100.8 metri este, de asemenea, una dintre cele mai inalte biserici din lume. Catedrala a fost listata de catre English Heritage ca fiind o cladire cu gradul I.
Giles Gilbert Scott, arhitectul catedralei, a murit in 1960 fara a termina constructia. Proiectul lui Scott i-a fost pasat lui Frederick Thomas. Thomas, care a lucrat cu Scott pentru mai multi ani, a elaborat un nou design pentru frontul de vest al catedralei.
Catedrala a fost construita in principal din gresie din carierele Woolton. Pentru ultimele sectiuni s-a folosit un alt model de gresie, deoarece resursele din carierele Woolton fusesera epuizate.
Finalizarea cladirii a fost marcata de o slujba de multumire si dedicare in octombrie 1978, la care a participat regina Elisabeta a II-a. In spiritul ecumenismului, care a fost stimulat in Liverpool, Arhiepiscopul romano-catolic Derek Worlock a jucat un rol important in ceremonie.
Cladirea gazduieste o gama larga de evenimente si slujbe speciale, inclusiv concerte, evenimente academice in care sunt implicate scolile locale, absolviri, expozitii, activitati de familie, seminarii, conferinte, evenimente corporate, servicii comemorative si multe altele. Capacitatea maxima pentru orice eveniment major, inclusiv slujbe speciale, este de 2300 de persoane.
Catedrala din Liverpool este deschisa zilnic pe tot parcursul anului in intervalul 8:00-18:00 (cu exceptia zilei de Craciun, cand se inchide pentru public la 15:00), iar slujbele au loc in fiecare zi a saptamânii la ora 8:30: Rugaciunea de Dimineata sau Sfânta impartasanie in zilele de duminica. Congregatia Sf. Andrei foloseste camera Radcliffe a catedralei pentru slujbele de duminica.
Intrarea in catedrala este gratuita, dar cu o donatie sugerata de 3 lire.