Catedrala Metropolitană din Liverpool

Catedrala Metropolitană din Liverpool, cunoscută oficial sub numele de Catedrala Metropolitană a lui Hristos Regele, este un simbol emblematic al orașului Liverpool și servește drept sediu al Arhiepiscopului romano-catolic al orașului. Construcția sa inovatoare și istoria complexă reflectă atât evoluția comunității catolice locale, cât și schimbările arhitecturale ale secolului XX.

În contextul creșterii semnificative a populației catolice din Liverpool în secolul al XIX-lea, în mare parte datorită imigrației irlandeze cauzate de Marea Foamete, s-a simțit nevoia construirii unei catedrale reprezentative. Primul proiect, realizat de Edward Welby Pugin în 1853, a fost abandonat din lipsă de fonduri, deși capela dedicată Fecioarei Maria a fost finalizată și utilizată ca biserică parohială până în anii 1980.​

În 1930, a fost achiziționat un teren de 9 acri pe fostul amplasament al azilului Brownlow Hill, iar arhitectul Sir Edwin Lutyens a fost însărcinat să proiecteze o catedrală grandioasă, menită să rivalizeze cu Catedrala Anglicană din oraș. Planul său prevedea o structură masivă, cu o cupolă de 51 de metri în diametru, care ar fi fost a doua cea mai mare biserică din lume. Construcția a început în 1933, însă, din cauza costurilor ridicate și a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, proiectul a fost oprit, fiind finalizată doar cripta în 1958.

Ulterior, în 1953, Adrian Gilbert Scott a propus un design redus ca dimensiuni, dar acesta nu a fost bine primit. Astfel, în 1960, s-a organizat un concurs internațional de arhitectură, câștigat de Sir Frederick Gibberd. Construcția catedralei actuale a început în 1962 și a fost finalizată în mai puțin de cinci ani, fiind consacrată pe 14 mai 1967.

Arhitectul catedralei a fost englezul Frederick Gibberd, castigator al unui concurs de design la nivel mondial. Constructia a inceput in 1962 si a durat cinci ani. Anterior au fost propuse si alte proiecte pentru construirea unei catedrale catolice in Liverpool in 1853, 1933, si 1953, dar niciunul nu a fost finalizat.

Planul catedralei este circular, cu un diametru de 59 de metri, cu 13 capele in jurul perimetrului acestuia. Forma catedralei este conica si este surmontata de un turn in forma de trunchi de con. Deasupra intrarii este o structura in forma de pana. Aceasta actioneaza ca un turn-clopotnita, cele patru clopote fiind montate in orificiile dreptunghiulare spre partea de sus a turnului.

Interiorul catedralei este la fel de impresionant, cu un altar central din marmură albă, iluminat de lumina colorată filtrată prin ferestrele turnului lanternă, proiectate de John Piper și realizate de Patrick Reyntiens. În jurul navei principale se află nouă capele mai mici, fiecare oferind un spațiu intim pentru rugăciune și reflecție. De asemenea, Calea Crucii, realizată din bronz de Sean Rice, adaugă o notă artistică și spirituală deosebită interiorului.

Un element notabil al catedralei este cripta, singura parte finalizată a proiectului original al lui Lutyens. Aceasta este considerată cea mai mare de acest tip din Marea Britanie și găzduiește expoziții permanente și un tezaur. Construită din cărămidă și granit, cripta reflectă măreția planurilor inițiale și servește drept fundație solidă pentru structura actuală.

Sub aceasta structura se afla o sculptura geometrica in relief, proiectata de William Mitchell, care include trei cruci. Pe laturile usilor de intrare sunt mai multe reliefuri de fibra de sticla proiectate tot de Mitchell, care reprezinta simboluri ale Evanghelistilor. Treptele care conduc pâna la catedrala au fost finalizate abia in 2003, atunci când cladirea care impiedica finalizarea acestora achizitionata si demolata de catre dezvoltatori.

Piesa de rezistenta din interior este altarul care se confrunta cu intrarea principala. Acesta este realizat din marmura alba de la Skopje, Macedonia are o lungime de 3 metri. Podeaua este, de asemenea, din marmura, in gri si alb, proiectata de David Atkins. Bancile, concentrice cu interiorul, au fost concepute de Frank Knight. Mai sus este turnul cu zone mari acoperite de vitralii proiectate de John Piper si Patrick Reyntiens in trei culori: galben, albastru si rosu, reprezentând Sfânta Treime.

Catedrala Metropolitană din Liverpool nu este doar un loc de cult, ci și un centru cultural și spiritual pentru oraș. De-a lungul anilor, a găzduit numeroase evenimente, expoziții și concerte, consolidându-și statutul de reper important în viața comunității locale. Arhitectura sa unică și istoria bogată atrag anual mii de vizitatori și pelerini din întreaga lume.

Sticla are o grosime de 3 cm, fiind intarita cu rasina epoxidica, in cadre de beton. Vis-a-vis de intrare este Capela Preasfantului Sacrament (Blessed Sacrament Chapel), deasupra careia se afla orga. Alte capele din interiorul Catedralei Metropolitane Liverpool sunt Capela Fecioarei (Lady Chapel) si Capela Sfantul iosif (Chapel of Saint Joseph).

Catedrala a fost construita rapid si economic, iar acest lucru a dus la probleme privind structura cladirii. Un program de reparatii a fost efectuat in timpul anului 1990. Cladirea a fost decorata cu mozaic, dar acesta a fost imposibil de reparat si a fost inlocuit cu plastic ranforsat cu sticla.

Construita de J.W. Walker&Sons, orga Catedralei a fost finalizata doar cu doua zile inainte de deschiderea catedralei in 1967. Orga este constituita din 4565 de tuburi. Mecanismul sau de functionare este bazat pe principiul actiunii electro-pneumatice.

Cripta Catedralei Metropolitane este construita din caramida si granit de la carierele din Penryn, Cornwall. In fiecare an, cripta gazduieste Festivalul Berii din Liverpool, care atrage vizitatori, nu doar din toata Anglia, dar si din Europa Continentala, Statele Unite ale Americii si Australia. O renovare in valoare de 3 milioane de lire sterline a criptei a fost finalizata in 2009, aceasta fiind redeschisa oficial pe 1 mai, in acelasi an, de catre ducele de Gloucester. Renovarea a inclus o noua retea de electrica si de iluminat, facilitati de catering si modernizarea locurilor de expozitie.

Catedrala Metropolitana Liverpool este deschisa in mod normal de la 7:30 la 18:00, dar se inchide la ora 17:00 in duminicile de iarna. Nu exista o taxa de intrare, dar donatiile de minim 2.5 lire sunt binevenite.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.