Ghid turistic Anglia
Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord (denumirea oficiala) se intinde pe o suprafata de 244.110 kmp si are capitala la Londra. Moneda oficiala este lira sterlina, iar limba oficiala este engleza. Din punct de vedere demografic, Marea Britanie are un numar total de 63.181.775 locuitori (la recensamantul din 2011), avand o densitate medie de 242,3 locuitori/kmp si o speranta de viata de 74,7 ani pentru barbati si 79,7 ani pentru femei. Marea Britanie include Anglia, Tara Galilor si Scotia.
In prezent, in Anglia exista regiuni de dezvoltare conduse de cate o Agentie de Dezvoltare Regionala, considerata un prim pas spre un guvern regional si de o Camera Regionala, care supravegheaza, printre altele, Agentia. In Anglia, nivelele intermediar si local se intrepatrund: exista 34 de Consilii de Comitat, cu membri alesi prin sufragiu universal direct, care supervizeaza activitatea celor 238 de Consilii districtuale, dar si alte 47 de Consilii de autoritate unica a comitatelor si 36 de Consilii districtuale metropolitane.
Inima si sufletul Marii Britanii moderne, capitala Londra, nu este numai centrul financiar si guvernamental al natiunii, ci si una dintre cele mai marete capitale ale lumii. Veti gasi aici: muzee uriase, palate luxoase, autobuze cu etaj, simboluri turistice, ca Big Ben si Westminster Abbey.
La sud-est de Londra, se afla locul in care William Cuceritorul a debarcat la sosirea din Franta, pentru a-si revendica natiunea si a construi cetati in toata tara, o regiune verde si placuta, ce se intinde de-a lungul coastei engleze. Pentru londonezi, zona poate parea o suburbie mai intinsa, dar pentru turisti inseamna mult mai mult. Situat pe malul marii, neconventionalul oras Brighton traieste prin atmosfera sa artistica, bucataria de calitate si legendara scena a vietii de noapte.
Din comitatele Hampshire, Dorset si Wiltshire incepe autentica regiune rurala engleza de dealuri line, pasuni verzi, orasele, tihna si liniste. Jane Austen si Thomas Hardy se numara printre scriitorii care au gasit inspiratie aici si pelerinii literari le calca pe urme.
Toate sondajele nationale arata ca majoritatea britanicilor si-ar dori sa traiasca in comitatele Somerset, Devon si Cornwall din partea sud-vestica a Angliei. Motivul este simplu: curentii oceanici mentin regiunea mai insorita si mai calda decat restul tarii (Eden Project si alte parcuri beneficiaza de acest climat) si multe plaje sunt acoperite cu nisip, nu cu pietre.
Valea Tamisei este practic o suburbie a persoanelor care lucreaza in Londra. Frumoasa ca un tablou, faimoasa regiune Cotswold este o mica bijuterie plina cu sate tihnite, casute adorabile din pietre aurii cu gradini perfect intretinute, biserici grandioase, anticariate de lux si locuitori rurali modesti si conservatori.
In nord vest, se gasesc doua dintre cele mai mari si mai realiste orase ale Angliei. Nord-vestul Angliei ofera, de asemenea, superbe si bine-cunoscute peisaje rurale, precum si resedinte splendide, astfel incat veti avea parte de doua experiente foarte diferite. Liverpool traieste si acum de pe urma faimei Beatles-ilor si, la fel ca invecinatul Manchester, si-a transformat o parte dintre docurile si antrepozitele vechi in muzee interesante, malluri moderne, hoteluri luxoase, restaurante si complexe de locuinte. Ambele destinatii sunt faimoase si alaturi de Londra, sunt intre preferintele turistilor romani. Cea mai frecventa modalitate de a le vizita este achizitionarea unui pachet de weekend in Anglia.
Marginita de Scotia, de bratul de mare Solway Firth, golful Morecambe si Marea Irlandei, regiunea Lake District (Districtul Lacurilor) este uluitor de frumoasa, cu dealuri neregulate, mlastini salbatice, casute din piatra si lacuri care sclipesc argintiu. Pe masura ce mergeti spre nord, peisajul devine si mai spectaculos, asa ca alegeti-va traseul in mod corespunzator.