Fortăreața Kufstein, Kufstein, Austria
Fortăreața Kufstein, situată în orașul Kufstein din Tirol, Austria, este un reper istoric și cultural deosebit, cu o istorie ce datează din secolul al XIII-lea. Menționată pentru prima dată în 1205 sub denumirea de „Castrum Caofstein”, fortăreața a fost inițial sub controlul ducelui bavarez Ludwig și al episcopului de Regensburg.
De-a lungul secolelor, fortăreața a fost martora multor conflicte între Bavaria și Tirol. În 1342, Margareta „Maultasch”, ducesa Tirolului, a primit Kufstein ca dar de nuntă de la soțul ei, Louis de Brandenburg, marcând prima anexare a orașului la Tirol. Cu toate acestea, în 1363, când Margareta a cedat Tirolul ducelui Habsburg Rudolf al IV-lea, bavarezii au revendicat Kufstein și au reușit să recâștige controlul asupra acestuia.
Un moment semnificativ în istoria fortăreței a avut loc în 1504, când împăratul Maximilian I a asediat și cucerit orașul și fortăreața. Ulterior, între 1518 și 1522, Maximilian I a ordonat construirea unui turn rotund masiv, sporind considerabil capacitatea defensivă a fortăreței.
În perioadele 1703-1805 și 1805-1814, fortăreața a fost sub control bavarez, revenind ulterior Austriei în 1814. De-a lungul timpului, a servit și ca închisoare pentru numeroși disidenți politici, inclusiv figuri proeminente din istoria Ungariei, precum poetul János Batsányi și contesa Blanka Teleki.
Fortăreața Kufstein (germ. Festung Kufstein) este simbolul orașului Kufstein. Este amplasată pe înălțimea „Festungsberg” la 90 m deasupra orașului Kufstein, pe malul Innului. Vizitatorii pot ajunge în fortăreață cu un ascensor.
Fortăreața este amintită pentru prima oară în 1205 sub numele de „Castrum Caofstein”. Aceasta era în trecut reședința episcopilor din Regensburg. În 1415 ea fost fortificată de ducele „Ludwig der Gebartete”. Fortăreața este asediată și cucerită armata împăratului Maximilian I, în timpul căruia fortăreața a fost reconstruită.
Armata bavareză intră în Tirol și ocupă fortăreața în anul 1703, fiind însă nevoiți să o părăsăseacă din cauza atacului țăranilor tirolezi. În 1805 după Pacea de la Pressburg, Tirolul ca și fortăreața ajunge din nou sub stăpânire bavareză, ca din 1814 să aparțină de Austria. Fortăreața a servit și ca închisoare a răzvrătiților de la Revoluția din 1848. Azi poate fi vizitată ca muzeu.
Astăzi, Fortăreața Kufstein este o destinație turistică de renume, oferind vizitatorilor o gamă variată de atracții:
- Muzeul de Istorie Locală: Găzduit în incinta fortăreței, muzeul prezintă exponate care ilustrează istoria și cultura regiunii Kufstein.
- Organul Eroilor (Heldenorgel): Instalat în 1931 ca memorial pentru victimele Primului Război Mondial, acest organ este cel mai mare organ în aer liber din lume, având 4.307 tuburi. Concertele zilnice de la prânz pot fi auzite în întregul oraș.
- Grădina de plante și ierburi: Situată în zona „Annabatterie” a fortăreței, această grădină adăpostește peste 100 de specii de plante medicinale și culinare, fiecare etichetată cu informații despre utilizările sale.
Festungsbahn: Un funicular modern care leagă orașul Kufstein de fortăreață, facilitând accesul vizitatorilor. Acesta a fost inaugurat în 1999 și are două stații: Festungsneuhof la bază și Schlossrondell în vârf.