Ghid turistic Austria
Austria, cu numele oficial de Republica Austria, este situata in Europa Centrala, avand la granite pe Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Italia, Elvetia, Liechtenstein. Sectiunea noastra de ghid turistic Austria incearca sa va plimbe prin intregul stat central european, cu preferinta spre destinatiile de schi, pentru care am creat, doar pentru voi, un numar impresionant de oferte turistice Austria.
Austria este o bijuterie compacta aflata in inima Europei. De la peisajul alpin care iti taie respiratia, la padurile pline de farmec si lacurile cristaline din tinuturile rurale, la placerile culturale ale marilor orase, Austria ofera cate ceva pentru fiecare. Cei atrasi de activitatile in aer liber se vor bucura de statiunile balneo-climaterice, de facilitatile pentru sporturile de iarna, de canotaj, de mountain-biking sau de plimbari in aer liber. Pentru iubitorii de muzee, arhitectura, arta si muzica, oferta este si mai bogata.
Clima Austriei este temperat continentala in partea de est si alpina in partea de vest, avand adesea variatii destul de mari de temperatura. Cele mai multe zile cu soare sunt in iulie, dar lunile mai, iunie si august sunt de asemenea insorite. Cea mai noroasa luna e decembrie. Lunile de vara constituie cea mai calda dar si cea mai umeda perioada a anului. In regiunile vestice ploua mai mult decat in zonele centrale ale Austriei.
Austria este o tara conservatoare, iar locuitorii ei pun mare pret pe traditii. In multe regiuni persista obiceiuri stravechi, precum riturile de primavara si rememorarea rituala a mortii si a invierii, ca si diverse festivaluri asociate cu recoltarea strugurilor. Carnavalurile si paradele atrag si ele numerosi participanti, numeroase celebrari fiind ocazionate de principalele sarbatori religioase: Pastele, Joia Verde si Craciunul. De Ziua Muncii (1 Mai) se organizeaza in mod traditional defilari ale muncitorilor. Aceste festivitati traditionale, plus multe alte evenimente culturale locale si regionale, marcheaza aproape fiecare zi a anului. Numeroase festivaluri se bucura de o reputatie internationala, precum Festivalul de la Salzburg, cel de la Bregenz si Viennala. Informatii privind toate aceste evenimente pot fi obtinute de la birourile de turism sau de pe internet.
Peisajele in Austria au o larga diversitate, datorita pozitiei sale privilegiate, la intretaierea a patru regiuni. Nordul tarii face parte din zona central- europeana, dominata preponderent de paduri mixte si de foioase, iar sudul apartine zonei alpine. Regiunea de sud-est este parte a zonei ilirice, caracterizata de un climat mediteraneean ce intretine o fauna si o flora bogata, in cadrul carora se intalnesc castani comestibili si specii rare de serpi si soparle. Regiunea de nord-est a tarii apartine zonei pontice, populate de flora de stepa si de o fauna tipica din care fac parte veverita de pamant, hamsterul si dropia.
Pasunile montane de inaltime si pajistile joase gazduiesc diverse specii de plante. Flora si clima variaza odata cu altitudinea, asa cum se intampla in toate zonele montane. Regiunile joase sunt acoperite de paduri mixte. Cele mai inalte sunt populate de conifere pana la altitudini de 1800 m, dincolo de care se intind tufarisurile si pitorestile pajisti alpine. Vaile racoroase si umede constituie habitatul perfect pentru plantele erbacee. Lacurile situate la altitudini mari sunt sarace in elemente nutritive si in consecinta flora si fauna din jurul lor sunt slab reprezentate.
Fauna Austriei este tipica pentru regiunea central-europeana. Pe langa nevertebrate traiesc aici specii numeroase de pasari, cativa amfibieni, reptile si mamifere printre care rozatoare, jderi, vulpi. Aproximativ 60 % din teritoiul austriac este muntos, fapt determinant pentru flora caracteristica. Padurile ocupa 30 % din suprafata tarii, intinzandu-se in principal in Alpi si Masivul Ceh. Numeroase zone de interes ecologic se bucura de protectie legala fiind declarate rezervatii naturale, monumente ale naturii sau parcuri nationale. Unul dintre primele infiintate este Parcul National Hohe Tauern.
Autoritatile regionale au grija ca posibilitatile de divertisment sa nu fie limitate la statiunile mari, organizand evenimente sportive si expozitii de arta, festivaluri de teatru si muzica si sarbatori dedicate anumitor orase, strazi sau chiar piatete. Turistii pot lua parte la festivitati religioase traditionale. De asemenea, memorabile se pot dovedi si Festivalul Ciocolatei de la Bludenz sau Festivalul Galustelor din St. Johann. Multe restaurante organizeaza saptamani speciale, cand la loc de cinste in meniu se afla gastronomia traditionala sau preparatele locale pe baza de vanat. Desi evenimentele au in general un caracter local, Austria gazduieste si apreciate festivaluri internationale, precum celebrele festivaluri de teatru si muzica de la Salzburg si Bregentz, Wiener si Vienala.
Austria a fost si ramane si in prezent un centru muzical de renume international. Viata muzicala a fost aici strans inrudita cu cea a Germaniei si a Imperiului condus de Habsburgi. Compozitorii din vechea scoala vieneza au contribuit la conturarea stilului vienez clasic ai carui reprezentanti de seama au fost Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart si compozitorul german Ludwig van Beethoven. Lucrarile lor au constituit sursa de inspiratie a multor compozitori din secolul al XIX-lea, printre care Franz Schubert, Johann Strauss, Anton Bruckner, Hugo Wolf si Gustav Mahler.
Bucataria austriaca, desi nu este foarte cunoscuta in lume, propune mancaruri delicioase traditionale, feluri moderne originale si o minunata gama de prajituri si deserturi. Puternic influentata de traditiile culinare specifice numeroaselor nationalitati, include elemente din bucatariile italiana, poloneza, ungara si ceha. In orasele mai mari, dar nu numai, puteti gasi restaurante italiene, grecesti, turcesti, chinezesti pentru ca aici foarte multa lume mananca la restaurant. Aproape in toate localurile austriece (restaurante, cafenele) veti gasi faimosul Schnitzel.
La micul dejun, austriecii mananca de obicei una-doua chiftele cu unt si gem, insotite de cafea. Majoritatea hotelurilor ofera mic dejun gen bufet, cu autoservire. In general, micul dejun este servit toata ziua, si chiar brutariile mici au cateva mese la care puteti savura produse de patiserie. La majoritatea restaurantelor, dejunul se serveste de la pranz pana la ora 14 – 15. Multe ofera meniu cu pret fix al zilei sau Tagesteller (specialitatea zilei) ca fiind una dintre variantele cele mai bune ca pret. In casele austriece se cineaza devreme pe la ora 18:00. In restaurante, se serveste in general toata seara. De obicei, se bea vin, suc de fructe sau apa in timpul mesei, iar bauturile mai tari, printre care si unele rachiuri locale din fructe se servesc ca digestiv. In unele localuri se serveste mancarea toata ziua.
Unele bacanii mici, brutarii si cafenele deschid la 7 dimineata. Majoritatea sunt deschise de la 8 la 10. Restaurantele nu sunt doar locuri de servit masa, ci si de intalnire si socializare cu familia si cu prietenii si de aceea multe raman deschise pana la 2 dimineata, uneori si mai tarziu. Daca atmosfera este deosebit de amicala, clientii pot sta pana in zori, mai ales in restaurantele mici. Multe sunt inchise o zi pe saptamana si uneori in zilele de sarbatoare. La un han de tara e uneori greu sa comanzi o masa dupa orele 21. Cei de la hotelul sau pensiunea la care stati va pot spune orele la care se serveste masa.
Austriecii din generatiile mai in varsta se imbraca elegant cand iau masa la un restaurant bun, dar se accepta si tinuta mai sport. In restaurantele elegante sau in cele din hoteluri este de preferat sa fiti mai conservatori. In restaurantele de lux, se accepta numai haine elegante (sacou si cravata pentru barbati sau imbracaminte de seara). La un Heuriger e mai relaxant si puteti purta haine confortabile. Tinuta de plaja este acceptata doar in barurile de pe plaja.
In general, daca doriti sa mancati intr-un restaurant anume, e mai prudent sa faceti rezervare, mai ales daca are si program artistic, daca se afla intr-un loc foarte popular sau daca are o bucatarie foarte apreciata. In sezon sau in zonele cu profil turistic accentuat, este chiar obligatoriu sa rezervati. Chiar si un simplu snack-bar precum un Beisl poate avea o clientela locala fidela si riscati sa nu gasiti nicio masa libera. Daca mergeti la Heuriger in grup, trebuie sa rezervati masa.
Este greu sa vorbim despre preturi la modul general. Masa de pranz la un restaurant mediu costa 7- 10 euro de persoana. Pentru o masa de seara va puteti astepta la de doua, trei ori acest pret sau chiar mai mult daca se servesc si bauturi. Localurile cu autoservire stabilesc, de obicei, pretul dupa marimea farfuriei. In restaurantele mai scumpe, nota de plata include Gedeck, cost suplimentar sau se poate adauga un cost suplimentar pentru paine. Desi taxa de servire este aproape intotdeauna inclusa in nota de plata, se asteapta sa lasati ceva bani in plus, de obicei 10 %, pentru serviciu. Cartile de credit sunt acceptate in majoritatea restaurantelor de lux si a celor din hoteluri, dar la cele mai multe snack-baruri trebuie sa platiti cu bani lichizi.
Unele restaurante ofera portii mai mici pentru copii si pentru persoanele care mananca mai putin, dar acestea sunt nesemnificativ mai ieftine decat portiile obisnuite. Cele mai multe nu au meniuri speciale cu mancaruri preferate de copii, cum ar fi cartofi prajiti si hamburgeri – cu exceptia lanturilor de fast-food – si se presupune ca si cei mici mananca la fel ca parintii lor. Austriecii sunt mari mancatori de carne, dar cele mai populare restaurante au si feluri vegetariene. Multe localuri, precum Heuriger ofera mese bufet cu mai multe feluri vegetariene.
Este inutil sa precizam importanta acestei destinatii pentru turistii romani, cei care aleg in numar mare sa-si petreaca vacanta in Austria, motiv pentru care am creat acest ghid turistic complet, un adevarat birou informativ virtual, pentru fiecare dintre voi. Ghidul este structurat pe orase sau regiuni, destinatia austriaca recomandata de noi fiind Viena, capitala europeana ce duce cultura la rang superlativ.