Cetatea Cherven, Bulgaria
Cetatea Cherven, în românește Cerven, a fost unul dintre cele mai importante centre economice, culturale și militare bulgare între secolele al XII-lea și al XIV-lea.
A fost edificată pe locul unei vechi cetăți abandonate, de origine bizantină. A devenit reședință a episcopului de Cerven în 1232. În seculul a XIV-lea atinge gradul maxim de evoluție, cetatea ocupând aproximatriv 1km pătrat.
Devenea astfel cel mai important centru de măiestrie în extragerea și prelucrarea fierului și a aurului, dar și cultural. Declinul a început în 1388, când a fost cucerită de către turci.
Cum majoritatea asezărilor fortificate sunt construite strategic pentru a putea evita inamicul, Cherven este asezat pe un deal stâncos.
Legendele spun că la Cherven stăpânea Împăratul Roșu, care conducea o țara locuită de valahi și bulgari. Micul stat se afla în calea migrațiilor și a ambițiilor de cucerire ale vecinilor mai puternici.
Numele împăratului venea de la mantia roșie pe care o purta ca să-i sfideze pe conducătorii Imperiului Bizantin (culoarea roșie era semnul puterii imperiale). Ioan Asan I, unul din cei trei frați care au eliberat Bulgaria de sub dominația bizantină, s-a căsătorit cu Maria, fiica ultimului împărat de la Cherven. Mica țara a fost integrată în Al Doilea Imperiu Româno-Bulgar, iar țarul a purtat mai departe mantia roșie a împăratului de la Cherven.
Cetatea a fost asediată de hoardele mongole în secolul 13, și de Imperiul Otoman la sfârșitul secolului 14. Lipsit de apă și cuprins de flăcări, orașul a căzut în mâinile turcilor și și-a pierdut cu timpul faima și bogăția. Astăzi au rămas doar ruinele care amintesc de gloria vremurilor trecute.
Pentru a ajunge efectiv în orasul medieval Cherven trebuie să urcaţi cam 235 de scari din piatră.