Mănăstirea în Peșteră „Sfânta Marina, Karlukovo, Bulgaria

De mai bine de 8 secole, nu cu foc și sabie, ci cu pană, credință, muncă istovitoare, lipsuri și sacrificii, compatrioții noștri au scris istoria și au apărat credința creștină în acest loc sfânt. Călătorule, pleacă-ți capul în fața sacrificiului monahilor necunoscuți!

Complexul medieval de mănăstiri săpate în stâncă, situat în zona satului Karlukovo, are o importanță deosebită pentru recuperarea unui loc mai puțin cunoscut în cultura bulgară spirituală – mănăstirile săpate în peșteră de-a lungul văii râului Iskăr.

Potrivit profesorului Hristo Dimitrov, în această regiune au existat aproximativ 350 de mănăstiri, răspândite pe zeci de kilometri de-a lungul defileului, de la Kurilo până la Cervenik și de la „Cei șapte tronuri” la „Sf. Nicolae” (Gigenski).

Întregul complex este inclus în lista de monumente ale Patrimoniului Cultural Național sub numărul 1207 și este protejat de stat, conform legislației din Bulgaria. (Decizia Consiliului de Miniștri nr. 72/1954, Decretul nr. 16/1972 al Consiliului Național al Patrimoniului Cultural – D.V. nr. 11/1972). Conform legislației privind Patrimoniul Cultural și Muzee, art. 23 și 83, acest monument este inclus în lista de monumente protejate de stat.

Mănăstirea în Peșteră „Sfânta Marina” datează din secolul al XII-lea și este considerată o creație arhitecturală străveche de mare valoare. Construită în perioada bizantină târzie, cu influențe bulgărești, conform inscripțiilor și fragmentelor de frescă rămase, se presupune că acest loc sfânt a funcționat și în secolele XIII-XIV. În secolul al XVIII-lea, pe situl său a fost construită o biserică de piatră.

Numele de „Sfânta Marina” vine de la cel al sfintei sărbătorite pe 17 iulie. Sfânta Marina este cunoscută ca fiind ocrotitoarea și vindecătoarea bolnavilor, în special a celor cu boli mintale. Ea este simbolul forței și curajului. În tradiția populară bulgară, este considerată și patroana apelor, iar în ziua ei, locuitorii satelor de munte aprind focuri mari pentru a alunga spiritele rele.

Picturile murale din mănăstire sunt de mare valoare artistică și se încadrează în epoca paleologică târzie. Ele înfățișează figuri biblice, frescele rămase din aceste vremuri fiind considerate o parte importantă a patrimoniului național.

În prezent, accesul la mănăstire este organizat pe trasee speciale de vizitare. Totuși, vizitatorii trebuie să fie precauți, având în vedere că mănăstirea este situată într-o zonă stâncoasă și există pericole asociate cu terenul accidentat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.