Peştera Ledenika, Bulgaria
Peştera Ledenika situată în apropierea oraşului Vratsa. Mai precis, Peştera este situată pe creasta Srteshen în partea de NV a munţilor Blalcani, la 16 km de Vratsa. Are 300 m lungime şi conţine zece încăperi separate.
Pentru a ajunge la Peștera Ledenika, poți merge câțiva kilometri pe drum asfaltat sau alege un traseu de trekking. Odinioară Vratsa a fost zonă de schi și telescaunul în paragină amintește de asta. Tot de clima rece amintește și numele peșterii, care înseamnă utie mare cu gheață.
Clădirea administrativă a peșterii este nouă, cu un aer dorit de modern. A fost reamenajată prin fonduri de la Comisia Europeană, dar asta se pare că nu ne-a ajutat să obținem un ghid care să știe “pe bune” limba engleză.
- Cost bilet intrare: 5 leva
- Modalităti de plată: bani lichizi; atenție, nu acceptă plata cu cardul
- Parcare: da, imensă, în fața clădirii. Cu toate acestea, facilitățile de cazare în zonă sunt sărăcuțe și nu știu în ce condiții. Cel mai sigur pare să stai în Vratsa.
- Condiții de acces în peșteră: minim grup de 5 persoane; turul se ține o dată la 40 min
- Echipament: peștera este luminată, nu este nevoie de frontală, dar trebuie luate haine călduroase.
- Mi multe detalii și informații de contact: aici
Orele de acces:
- 1 aprilie – 30 septembrie: de la 9:00 la 17.00 (ultimul grup intră la 16:00)
- 1 octombrie – 31 martie: de la 10:00 la 16:00 pm
La intrarea în peșteră ne întâmpină o furnică gigant cocoțată pe o arcadă care imită gheața. Uuu, ne introduceau în spiritul zonei :). Defapt se vede destul de clar că toate amenajările din exteriorul peșterii au ca grup țintă familiile cu copii. Un amfitetru colorat pentru spectacole, un mini mini panou de escaladă, zonă de picnic și coșuri de gunoaie cu animăluțe desenate pe ele, toate îți inspiră sentimentul că o familie poate avea o ieșire relaxată în aer liber, cu vizitatul peșterii inclus.Intrarea în peșteră este printr-un portal de dimensiunea unei uși care ne conduce într-o serie de camere spațioase. Prima are formațiuni din gheață în timp ce următoarele au vegetatie. Vegetație luxuriantă.
Învățasem de la vizitarea Peșterii Urșilor că sursele de lumină aduse în peșteri, care degajă și căldură, sunt foarte dăunătoare ecosistemului unei peșteri. Asta ca să nu mai pomenesc de influxul de vizitatori, care prin simpla prezență modifică temperatura.Intrarea în peșteră este printr-un portal de dimensiunea unei uși care ne conduce într-o serie de camere spațioase. Prima are formațiuni din gheață în timp ce următoarele au vegetatie. Vegetație luxuriantă.
Peștera are mai multe balustrade și scări în interior, pentru a acomoda turiștii. Tot acolo se găsește și un mic lac, intitulat ceva de genul Ochiul Dorințelor (și străjuit – ce original – de Pasajul Păcatelor), care se spune că aduce noroc dacă bagi mâna în apa sa. Pe fundul lacului strălueau semețe o sumedenie de monede, simbol clasic al dorințelor turiștilor.Sala Concertelor este cea mai mare încăpere a peșterii și este denumită așa pentru că găzduiește anual un concert cu ocazia Zilelor lui Botev (intervalul 24 Mai – 2 Iunie, anual). Nu te poți aștepta la mare efort de conservare pentru o peșteră gândită ca sală de spectacole. După ce ne-am plimbat pe aici am ieșit, pe aceași cale.