Templul Kibela
Templul Kibela din Durankulak este inconjurat de o legenda deosebita, ce dateaza de 7000 de ani. „Troia bulgareasca”, asa cum este cunoscut complexul arhitectural de la Templul Kibela printre localnici, este situata in mijlocul lacului Durankulak, aici fiind cel mai mare loc cunoscut de iernare pentru frumoasa gasca cu mot rosu, anual, aici petrecandu-si cele trei luni reci, peste 235.000 de exemplare din aceasta specie.
Templul Kibela gazduieste si cel mai vechi asezamant neolitic din lume, arheologii descoperind, pana acum, peste 1200 de morminte. Se pare ca aceasta zona a fost locuita, fara nicio intrerupere, de mai bine de 6000 de ani.
Aici se aduceau jertfe Madonnei Negre, una dintre zeitele pamantului, printre acestea numarandu-se si castrarea propriilor preoti, cu al caror sange se stropeau zidurile templului. Cultul tracic este cunoscut pentru sacrificiile sale, extrem de crude, in numele acestei zeite.
Templul Kibela a fost descoperit de curand, in anul 2007, atunci cand aici s-a vrut construirea unui hotel pentru turistii veniti in vizita in orasul Balcic.
Datorita valorii sale istorice si conditiei remarcabile a constructiei, a fost declarat imediat monument de cultura international, oferind una dintre cele mai valoroase posibilitati de studiere a civilizatiilor neolitice si a culturilor ce o venerau pe zeita Cybele.
O parte dintre bucatile arheologice descoperite la Templul Kibela sunt gazduite in Muzeul de Istorie din Dobrich, colectia continuand sa se mareasca pe masura ce Dr. Dimov si echipa sa de arheologi continua sapaturile in acest minunat sit neolitic.
Din aceasta cauza, recomandam celor ce viziteaza Templul Kibela din Durankulak, sa fie atenti la inscriptiile prezente pe semnele pentru turisti si la indicatiile paznicilor si ghizilor.