Castelul renascentist, considerat de mulţi turişti o adevărată bijuterie arhitectonică se numără astăzi printre cele douăsprezece monumente din Cehia incluse de UNESCO în lista sa de monumente şi obiective de importanţă mondială.
Evident, simbolul oraşului şi chiar al întregii regiuni este castelul de un alb imaculat Litomysl. Este un exemplu splendit al unui castel de arcadă, un gen de clădiri ridicate pentru prima dată în Italia, stil aritectonic modificat în Cehia pentru a crea în final o formă de arhitectură evoluată, superioară modelului italian. Castelul ilustrează la modul excepţional reşedinţele aristocraţilor din Europa Centrală. Designul şi decoraţiunile sale sunt deosebit de fine şi dau mare atenţie detaliilor.
Trăsăturile sale baroce au fost adăugate în secolul 18 pentru un plus de eleganţă arhitecturală. Castelul este o structură cu patru laturi şi trei etaje, cu o dispoziţie asimetrică. Aripa de vest este cea mai mare, în timp ce aripa de sud este nimic altceva decât o arcadă care închide mica grădină din centrul său, o trăsătură unică pentru Litomysl. Colţul de sud-est al aripii de est a castelului cuprinde capela acestei clădiri.
Probabil cel mai izbitor ascpect in interiorul castelului este teatrul construit în stil neoclasic între anii 1796-1797, în aripa de vest a clădirii. Construit în întregime din lemn, teatrul poate adăposti 150 de sepctatori în nouă loje şi un parter. Pictura originală a auditoriumului, scena şi mecanismele din spatele scenei sunt încă intacte. Scara în stil renascentist a castelului este situată în aceeaşi aripă cu teatrul şi permite accesul spre camerele deorate inspirat tot în stilurile renascentist şi neoclasic.
Merită vizitată şi pivniţa de vinuri a castelului, care găzduieşte operele sculptorului Olbram Zoubek, după ce creaţiile acestuia au fost interzise de către fostul regim comunist. Vinurile de asemenea sunt de o calitate ridicată şi se pot cumpăra chiar din acest loc. La fel de interesant este şi celebrul Portmoneum, nimic altceva decât un mic muzeu dedicat pictorului şi poetului Josef Vachal. Între anii 1920-1930, Vachal a pictat interiorul casei prietenului său, publicistul Josef Portman, iar acea casă este muzeul de astăzi.
Vizitatorii parcurg câteva camere în care fiecare centimetru pătrat este acopeirt de picturi în stil expresionist care reprezintă scene de coşmar. Chiar şi mobila şi podeau nu au scăpat de pensula lui Vachal. Mica şi cocheta piaţă din Litomysl este una dintre cele mai frumoase din toată Cehia şi este înconjurată de arcade frumos ornate.
Astăzi Litomysl şi-a păstrat tot farmecul şi încărcătura, alături de aerul său de mic oraş cochet şi elegant a cărui vizitare se transformă parcă într-o călătorie în timp.