Castelul Praga
Castelul Praga – Castelul reprezinta inceputurile orasului Praga. Este situat in inima orasului, gazduind de-a lungul vremii printi, regi si presedinti, fiind si azi resedinta oficiala a presedintelui Republicii Cehe.
Castelul are o suprafata de 7,28 hectare iar din cadrul complexului fac parte:
Catedrala Sfantul Vitus, care gazduieste colectii de arta boemiena, Zlata Ulicka, straduta cu cele 11 casute istorice unde sunt expuse armuri si textile medievale, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George.
Vizitatorii mai pot admira apartamentele regale si salonul Vladislav, unde aveau loc turniruri intre cavaleri, regii erau incoronati sau presedintii isi depuneau juramantul de investire.
Istoria castelului incepe din secolul al IX-lea, din anul 870. Prima cladire construita a fost Biserica Fecioarei Maria.
Basilica Sfantului George si Basilica Sfantului Vitus au fost construite mai tarziu, sub domnia lui Vratislav si a fiului sau, in prima jumatate a secolului al X-lea. Prima manastire din Boemia a fost construita in castel, langa Biserica Sf. George. Un palat roman a fost construit acolo in timpul celui de-al XII-lea secol. In secolul al XIV-lea, in timpul domniei lui Carol al IV-lea, palatul regal a fost reconstruit in stil Gotic, iar fortificatiile au fost intarite.
In timpul Razboaielor Boemiene si in decadele ce au urmat aceste razboaie, castelul nu a fost locuit, iar in 1485 Regele Ladislaus II Jagello a inceput sa il reconstruiasca. Palatului Regal i-a fost adaugata atunci maiestuoasa sala Vladislav. Tot atunci au fost construite turnuri de aparare in partea nordica. Un incendiu din 1541 a distrus mare parte din castel. Sub ocupatia habsburgica au aparut noi cladiri pe situl castelului, Ferdinand I construind un palat de vara pentru sotia sa, Ana. Rudolph al II-lea a folost Castelul Praga ca si resedinta de baza.
El a construit aripa de nord a palatului, cu sala Spaniola, unde si-a expus colectiile de arta. Ultima reconditionara majora a castelului a fost facuta de Regina Maria Teresa, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Apoi, Ferdinand al V-lea a locuit in Castelul Praga, dupa abdicarea sa din 1848.
In anul 1918 castelul a devenit resedinta presedintelui Republicii Cehoslovacia. Palatul Regal si gradinile au fost renovate de catre arhitectul sloven Joze Plecnik. In timpul ocupatiei naziste din al Doilea Razboi Mondial, Castelul Praga a devenit sediul lui Reinhard Heydrich, supranumit protectorul Reich-ului in Boemia si Moravia.
Se spune ca acesta a purtat Coroana Boemiei, sub forma de gluma, iar legenda spune ca toti impostorii care fac acest lucru sunt blestemati sa moara in decurs de un an. La mai putin de un an dupa ce a preluat puterea, Heydrich a fost atacat de soldatii cehi si a murit din cauza ranilor o saptamana mai tarziu. Dupa eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupatie, Castelul Praga a fost folosit ca sediu al guvernului comunist.
In timpul Revolutiei de Catifea, Alexander Dubcek a aparut la balconul castelului si a “imbratisat” multimea, ca simbol al libertatii democratice. Dupa impartirea Cehoslovaciei in Republica Ceha si Slovacia, Castelul Praga a fost folosit ca locuinta pentru presedintele Cehiei. Presedintele Vaclav Havel l-a delegat pe arhitectul Borek Sipek pentru a se ocupa de imbunatatirile care trebuiau aduse castelului, dupa perioada comunista.
Cladirile castelului reprezinta aproape toate stilurile arhitecturale ale ultimului mileniu. Castelul Praga include Catedrala Sf, Vitus, Basilica Sf. George, o manastire, cateva palate, cladiri si turnuri de aparare. Majoritatea zonelor sunt accesibile turistilor. Astazi, castelul gazduieste cateva muzee, inclusiv Galeria Nationala de Arta Boemiana Baroca, Muzeul Jucariilor si o galerie de tablouri. Festivalul de Vara Shakespeare are loc in curtea Palatului Burgrave.
Alte biserici care apartin de castel sunt Biserica Tuturor Sfintilor si Capela Sfintei Cruci. Dintre palate amintim Palatul Regal Vechi, Palatul Regal de Vara, Palatul Lobkowicz si Palatul Regal Nou. Cele mai reprezentative sali sunt Sala Coloanelor, Sala Spaniola si Sala Vladislav. Gradinile care inconjoara castelul si palatele sunt Gradina Regala, Gradina Terasata, Gradina Bastionului, Gradina paradisului si altele.
Castelul este deschis zilnic, de la 06:00 la 23:00 (noi.-mar.) si de la 05:00 la 24:00 (apr.-oct.).
Schimbarea garzilor are loc in fiecare ora de la 05:00 la 23:00 iar ceremonia de la pranz include fanfara si schimbarea bannerului.
Costul biletului de intrare pentru a face Turul mare (vechiul Palat Regal, expozitia permanenta “Istoria castelului Praga”, biserica Sf. George, manastirea Sf. George, Zlata Ulicka cu turnul Daliborka si Galeria de picturi a castelului) este de 350 CZK iar pentru Turul mic (vechiul Palat Regal, biserica Sf George si Zlata Ulicka cu turnul Daliborka) este de 250 CZK. Metrou: linia A, Tramvai: 22 sau 23 (statia Prazsky Hrad).