Castelul si Cimitirul Vysehrad din Praga
Castelul Vysehrad este un fort construit în secolul al X-lea pe o colină din Praga și este considerat unul dintre cele mai vechi monumente istorice din oraș. Castelul a fost folosit în trecut ca o fortăreață defensivă și a fost și sediul regal al dinastiei Premyslid.
Teritoriu magic şi misterios, unde legenda se întâlneşte cu istoria, ea însăşi nedescoperită în totalitate, Vysehrad e un loc ce poartă urmele vizibile ale întregului trecut. Un loc cu un rol aparte în Praga şi strâns legat de evoluţia ei.
Cetatea fortificată, cu pasaje ascunse, ruine, multe porţi, muzeu, biserică gotică, cimitir, dar şi un parc minunat, este monument cultural naţional. Alături de centrul vechi sau Osuarul din Sedlec – biserica de oase din Kutna Hora -, fortăreaţa este poate cel mai căutat loc din capitala Cehiei. Drumul către castel trece printr-un decor mirific, cu aer boem: clădiri şi ziduri vechi, alei romantice, platforme de observare, alei cu balustrade şi felinare vechi.
Castelul Vysehrad din Praga este situat pe o colină de 80 de metri deasupra râului Vltava și oferă o vedere panoramică asupra orașului. Construcția originală a fost construită în secolul al X-lea, dar clădirile actuale datează din secolul al XIX-lea, după ce Castelul a fost restaurat.
Una dintre cele mai importante atracții ale Castelului Vysehrad este Biserica Sfântului Petru și Pavel, care a fost construită în stil romanic și a fost locul de încoronare al regilor cehi din secolul al XI-lea. Biserica găzduiește și mormintele unor personalități importante din istoria Cehiei.
Palatul Vechi din Castelul Vysehrad a fost construit în secolul al XIX-lea și este folosit astăzi pentru diverse evenimente culturale și expoziții. Poarta Leului este o poartă din secolul al XVII-lea care a fost folosită ca intrare în Castelul Vysehrad și care se află în prezent pe lista monumentelor naționale din Republica Cehă.
Cimitirul Vysehrad din Praga este situat în apropierea Castelului și este unul dintre cele mai importante cimitire din oraș. Acesta a fost fondat în 1869 și găzduiește mormintele multor personalități importante din istoria Cehiei, inclusiv scriitori, artiști, muzicieni și politicieni. Cimitirul a fost conceput ca un parc, iar arhitectura și peisajul au fost proiectate pentru a crea un mediu liniștit și plăcut pentru cei care vizitează mormintele celor dragi.
Una dintre cele mai cunoscute atracții ale Cimitirului Vysehrad este mormântul compozitorului Bedrich Smetana, care este decorat cu o sculptură impresionantă a lui Smetana, alături de figuri reprezentând personajele din opera sa „Ma Vlast”. Alte personalități importante îngropate în Cimitirul Vysehrad includ poetul Karel Hynek Macha, artistul Alphonse Mucha și compozitorul Antonín Dvořák.
Vyšehrad înseamnă în cehă castelul de sus. Stânca masivă ce se ridică deasupra râului Vltava a fost o zonă propice pentru aşezări din cele mai vechi timpuri şi a devenit subiectul multor legende. Totuşi primele surse de încredere asupra existenţei fortificaţiei datează doar de la jumătatea secolului X, fiind locul unde Boleslaus II bătea monedă (denarii). De atunci complexul şi-a schimbat de mai multe ori funcţia şi înfăţişarea.
A fost castel regal şi o vreme reşedinţa monarhului. A devenit oraş şi apoi o fortăreaţă barocă, aspect pe care l-a păstrat şi îl vedem şi astăzi. Fortificaţia se află la 3 km sud de castelul din Praga, iar zidurile groase şi mai ales vârfurile bisericii se văd de departe. Vysehrad şi zona dimprejur au devenit parte din Praga şi district în 1883.
Taborska brana e prima poartă de intrare în cetate. Iniţial era primul punct de apărare împotriva atacurilor dinspre Pankrac. Poarta Tabor fost construită în stil baroc în 1655. Numele îi vine de la drumul care leagă Praga de oraşul Tabor. Urmează Poarta Spicka, sau mai bine zis ce a mai rămas din ea. Ridicată în stil gotic, avea nouă turnuri şi era bijuteria complexului.
În interiorul turnului original, care nu mai este nici el întreg, funcţionează în prezent o cafenea. Construcţia e considerată simbolul arhitecturii prehusite. Astăzi Poarta Spicka se poate vedea – doar ca replică – pe dealul Petrin, iar în interiorul construcţiei a fost amenajat Labirintul de Oglinzi.
Cea mai impunătoare construcţie din complex este, de departe, Biserica Sf Petru şi Pavel, fondată de Vratislaus al II-lea, în 1070-1080. Proiectată în stil romanesc, a fost distrusă de un incendiu în 1249, apoi refăcută în stil gotic, apoi neogotic.
Ridicată în 2003 la rang de basilică de Papa Ioan Paul al II-lea, lăcaşul de cult impresionează prin mozaicurile de piatră deasupra intrării, nava cu două pasaje laterale, un cor mare, sanctuar, absidă şi două camere laterale ce găzduiesc o sacristie şi o capelă, dar mai ales prin cele două turnuri de 58 metri.
Maiestuoasă este faţada de vest, cu trei vestibule, două la baza turnurilor şi unul reprezentând intrarea principală şi frontonul triunghiular dintre turnuri. Un element distinctiv îl reprezintă decoraţiunile ce amintesc de floarea de castan, arborele care domină peisajul la Vysehrad. Ferestre cu arcuri ascuţite filtrează lumina soarelui prin vitralii.
Trezoreria găzduieşte o expoziţie de obiecte preţioase şi textile rare ale capitulului Vysehrad. Instituţia religioasă a fost înfiinţată atunci când Vratislaus II a mutat aici reşedinţa regală, în urma conflictului cu fratele său mai mic, Jaromir, episcopul de Praga.
Capitulul se subordona direct papei şi a fost dotat cu proprietăţi vaste şi obiecte de valoare. În interiorul bisericii, elementul dominant este istoria, Bazilika svateho Petra a Pavla fiind o adevărată expoziţie de gotic, art nouveau şi baroc.
Însă vizitatorii nu vin în această parte a oraşului numai pentru istorie. Este o zonă ideală pentru agrement, dar mai ales locul perfect pentru romantici. Aleile, galeriile, întreg decorul natural îndeamnă la plimbare şi visare. În ultimele decenii Vysehrad a devenit un parc public, un loc îndrăgit pentru recreere și pentru celebrarea sărbătorilor, mai ales cele de iarnă, fiind una dintre cele mai populare alegeri ale cehilor pentru a intra în mod festiv în Noul An.
Vysehrad este alegerea cea mai bună pentru a admira panorama oraşului.
În general, Castelul și Cimitirul Vysehrad din Praga sunt locuri importante pentru cei care doresc să exploreze istoria și cultura Cehiei. Acestea oferă ocazia de a vedea unele dintre cele mai impresionante monumente și morminte din oraș și de a înțelege mai bine rolul pe care l-au jucat acestea în dezvoltarea istorică și culturală a Republicii Cehe.