Peștera Catherina, Cehia
Kateřinská jeskyně este o peșteră situată în Parcul Național Podyjí, în regiunea Moravia de Sud a Cehiei. Peștera are o lungime totală de aproximativ 1.515 metri și o adâncime maximă de 70 de metri.
Peștera a fost descoperită în anul 1707 de către un localnic, care a observat un curent de aer rece care ieșea dintr-un orificiu din pământ. În următorii ani, peștera a fost explorată de către mai mulți cercetători și speologi, care au descoperit numeroase formațiuni stâncase fascinante și o mare diversitate de faună și floră subterană.
Turul ghidat începe în portalul masiv de intrare, care este un important sit paleontologic și arheologic. Vizitatorii vor auzi o poveste captivantă despre păstorita Kateřinka, care își căuta oaia pierdută în zona din apropiere.
Când Kateřinka a intrat în peșteră, s-a pierdut și nu a mai găsit calea de ieșire. Un pasaj lung de aproximativ 60 de metri duce la cel mai mare spațiu accesibil al peșterii din Republica Cehă – Catedrala Principală.
Templul natural subteran, cunoscut din timpuri imemoriale, are o acustică excelentă și este încă folosit ocazional pentru cântare și concerte de muzică. Acustica domului este arătată vizitatorilor printr-un exemplu reprodus de Nabucco lui Verdi.
Masivul Medvědí kómín comunică cu suprafața prin zone neexplorate complet și este unul dintre cele mai importante situri paleontologice din Cehia. Aici a fost făcută o descoperire în masă a scheletelor de urs de peșteră.
De la catedrala principală, vizitatorii continuă către părți ale noii peșteri Kateřinská, a cărei descoperire în 1909 a fost ajutată de prof. Karel Absolon. De la bun început, vizitatorii sunt uimiți de unul dintre cele mai frumoase peisaje din carstul Moravian. Zeci de stalagmite și stalagnate lungi și subțiri sunt grupate în așa-numita pădure de bambus.
Creația naturală unică este completată de formațiuni numite „Fazan”, „Două bufnițe” și „Oaia lui Kateřinka.” Pe partea dreaptă a traseului, o peșteră masivă de piatră numită „Calvar” cu mai multe stalagmite dominante atrage atenția.
Decorul de stalactite este în mare parte îngropat aici sub moloz, doar de-a lungul pereților s-au păstrat. Stalagmite mai tinere izolate pot fi văzute pe bolovanii prăbușiți. Cea mai frumoasă dintre ele seamănă cu un sfeșnic venețian.
La întoarcere, turiștii pot admira formațiunea remarcabilă iluminată colorat „Vrăjitoarea” Aceasta este o fisură masivă care continuă în direcția prăpastiei Macocha, plină de o prăpasire perfidă și foarte periculoasă, prin care nimeni nu a reușit încă să pătrundă în celelalte presupuse spații.
Pe drumul de întoarcere, turiștii pot admira formațiunea remarcabilă iluminată colorat „Vrăjitoarea” Aceasta este o fisură masivă care continuă în direcția prăpastiei Macocha, plină de o prăpasire perfidă și foarte periculoasă, prin care nimeni nu a reușit încă să pătrundă în celelalte presupuse spații.
Peștera Kateřinská poate fi vizitată de către public, fiind deschisă în mod regulat pentru turism. Traseul turistic durează aproximativ 90 de minute și este ghidat de un specialist local care oferă informații despre istoria și geologia peșterii. În timpul traseului, vizitatorii pot admira formațiuni stâncase spectaculoase, cum ar fi stalactitele, stalagmitele și coloanele.