Orasul Karlovac, Croaţia
Pentru iubitorii de rafting și caiac-canoe, nu există niciun loc mai bun decât orașul Karlovac, la numai 55 km sud-vest de Zagreb, Croația. La confluența râurilor Kupa, Mreznica, Korana și Dobra, orașul Karlovac este ușor accesibil, fiind renumit ca o destinație majoră pentru caiac și rafting.
Orașul Karlovac a fost conceput ca un oraș renascentist, cu o atenție deosebită pentru frumusețe și armonie. Orașul vechi este în formă de stea cu șase colțuri, împărțite în 24 de blocuri de dimensiuni egale. Deși fortificate inițial, doar șanțurile au fost păstrate pentru a indica natura defensivă a orașului Karlovac. În cadrul zonei în formă de stea, sunt străzi căptușite cu case care au aparținut odată comercianților, artizanilor și comandanților militari. Piața conține o coloană votivă (Pilonul Epidemiei), cu o statuie a Fecioarei Maria, pe partea de sus a acesteia. Ornamentate cu reprezentări alegorice ale râurilor orașului, au fost construite în centrul geometric al stelei: o piață împreună cu o fântână în stil baroc. Toate clădirile rezidențiale din centrul istoric au coridoare de lemn în partea din spate, numite ,,ganjeci”. Partea de nord-vest a stelei conține un pătrat în stil baroc semicircular, cu un palat în stil baroc timpuriu și unele comandamente militare.
Turiștii au multe de explorat în acest oraș. Biserica în stil baroc a Sfintei Treimi cu mănăstirea sa franciscană, Muzeul Town și fortificarea Dubovac (acum un hotel) sunt doar câteva. Parcul Vrbanicev Perivoj și Aleea Marmont cu platani oferă un loc foarte plăcut pentru relaxare.
Biserica Sfânta Treime este cea mai veche clădire din Karlovac, ridicată în același timp cu cetatea, în timp ce mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea. Acestea sunt situate în piața principală Ban Jelacic. Întregul complex este în stil baroc și are un muzeu bogat care se poate vizita gratuit. Biserica Sf. Nicolae, sau Catedrala Karlovac, este o biserică ortodoxă sârbă. Biserica originală, distrusă în anul 1993, a fost terminată în anul 1787, fiind dedicată Sfântului Nicolae. Biserica a fost devastată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și apoi, din nou, în anul 1991, în timpul Războiului din Croația. În anul 2007, biserica a fost complet renovată. Școala Gymnasium Karlovac este deschisă publicului și atrage un număr mare de turiști. Găzduită într-o clădire construită în anul 1863, școala se consideră a fi fost înființată încă din anul 1766. La acea vreme, Karlovac era parte a frontierei militare croate, în conformitate cu legile Imperiului Austriac. Începând din anul 1766 și sub conducerea Mariei Tereza a Austriei, educatorii au fost trimiși la Karlovac pentru a preda disciplinele la nivel înalt, subiectul principal fiind limba latină. Cel mai faimos absolvent al școlii este inventatorul, fizicianul, inginerul electric și mecanic Nikola Tesla, care a terminat studiile în anul 1873.
O altă atracție culturală este Teatrul Zorin, dom ce a fost înființat de către Asociația Corală Zora în anul 1892, devenind cea mai importantă instituție culturală din oraș. Între anii 1987-2001, a fost complet renovat și deschis publicului. Statuia Mile Stone este un simbol al dezvoltării economice și este plasată la începutul Străzii Josefina. Turiștii vin aici mai ales pentru a face fotografii.
Cetatea Ozalj, situată pe faleza stâncoasă, cocoțată deasupra râului Kupa, la 17 km de orașul Karlovac, este una dintre cele mai cunoscute fortificații de acest tip din Croația. Această cetate este foarte veche, fiind menționată pentru prima dată în anul 1244, iar apoi a fost transformată într-un castel. Popularitatea acestui castel se datorează faptului că acesta a fost castelul comun al familiilor nobile croate Frankopan și Zrinski. De fapt, a fost scena conspirației împotriva acestor familii, eveniment ce a marcat semnificativ istoria Croației. În castel, este un muzeu și o bibliotecă, acestea fiind într-o stare relativ bună. Turiștii pot face fotografi splendide, se pot relaxa la umbra copacilor din jur sau pot să facă un picnic pe iarbă.
Castelul Dubovac are o splendidă vedere către orașul Karlovac. Turnul pătrat a fost, probabil, construit în secolul al XIII-lea. În secolul al XV-lea, castelul este reconstruit în stil renascentist. Castelul a avut diferiți proprietari, de la nobila familie slavonă Sudar, la celebrii conți Frankopan și Zrinski. Din anul 1671 până în anul 1809, proprietarii Castelului Dubovac au fost generali militari din orașul Karlovac. În anul 1837, un nou proprietar, contele Laval Nugent, a reconstruit castelul în spiritul romantismului. Dubovac a fost din nou renovat în anul 1952, folosind grafica de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Castelul a fost folosit timp de mai mulți ani ca hotel, iar daunele făcute interiorului pentru camere sunt în curs de reparat. Există exponate de muzeu și o machetă mare a unui peisaj rural expuse la interior. Materialele de informare turistică indică faptul că cetatea a fost construită pe dealul orașului de către localnici, în scopul de a maximiza apărarea și de a avea o platformă de observare a zonei înconjurătoare.[om_gmap zoom=”9″ lat=”45.4928973″ lng=”15.5552683″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/08/orase.png” ]