Orasul Trogir, Croaţia
Orasul Trogir este un exemplu excelent al unui oras medieval construit in conformitate cu aspectul unul oras elenistic si roman. Acesta si-a pastrat reteaua urbana in mare masura si cu un minim de interventii moderne, iar traiectoria dezvoltarii culturale si sociale este clar vizibila in fiecare aspect al peisajului urban. Trogir este un exemplu remarcabil al unei comunitati urbane. Planul stradal ortogonal al acestei asezari dateaza din perioada elenistica, si a fost infrumusetat de conducatorii succesivi cu numeroase cladiri publice si private, precum si cu fortificatii. Frumoasele sale biserici romanice sunt completate de remarcabilele cladiri construite in stil baroc si renascentist, ce dateaza din perioada venetiana.
Orasul Trogir a fost fondat ca o asezare comerciala de catre colonistii greci din insula Vis, in secolul al 3-lea i.Hr. Acesta se afla pe un mic ostrov, in capatul vestic al golfului Manios, intr-o stramtoare aflata intre continent si una din insulele Marii Adriatice, pe care se afla deja o mica asezare. Orasul elenistic a fost inconjurat de ziduri megalitice, iar strazile sale au fost create conform unui plan Hippodamian. Trogir a prosperat in perioada romana, iar la sfarsitul acestei perioade a fost extins si refortificat. Aici s-au gasit si cimitire romane extinse, iar intr-unul dintre ele a fost ridicata o bazilica. In perioada crestina timpurie, in oras au fost construite doua mari bazilici, care s-au situat pe locul in care astazi se pot vedea Catedrala si Biserica Benedictina a Sfantului Ioan Botezatorul. In cea de-a doua jumatate a secolului al 9-lea, Trogir a devenit parte din zona bizantina a Dalmatiei, cu capitala la Zadar, si a fost ocupata de venetieni la sfarsitul secolului al 10-lea. Mai tarziu, la inceputul Epocii Medievale, orasul s-a extins in partea de sud si au fost construite noi fortificatii. La inceputul secolului al 12-lea, orasul s-a aflat sub conducerea ungurilor, atunci cand Dalmatia a fost cucerita.
In secolul al 14-lea, a existat o perioada scurta in care orasul a fost condus de venetieni, dar abia in anul 1420, acest oras a devenit parte din Imperiul Venetian. Intre secolele 13 si 15, s-au construit numeroase cladiri noi, in aceasta perioada fiind construite catedrala si fortareata Camerlengo. Tot in aceasta perioada a fost remodelata piata principala si au fost reconstruite si intarite fortificatiile. In anul 1797, Tratatul de la Campo Formio a predate orasul in mainile Imperiului Austro-Ungar, din care a facut parte pana in anul 1918, cu exceptia unei scurte perioade in care s-a aflat sub conducerea francezilor.
Planul orasului contemporan reflecta aspectul elenistic in ceea ce priveste locatia, dimensiunile si formele blocurilor rezidentiale. Cele doua strazi principale antice (Cardo maximus si Decumanus maximus) inca sunt folosite, iar pavajul Forumului a fost localizat datorita sapaturilor realizate la intersectia celor doua. Orasul antic Trogir se afla in partea estica a ostrovului, dupa care s-a extins in perioada medievala. Suburbia medievala, numita Pasike, s-a dezvoltat la vest de oras, iar mai tarziu a fost inconjurata de fortificatii. Portul se afla in partea de sud. Tot aici se afla si fortareata genoveza cunoscuta sub numele de Camerlengo, care a fost incorporata in fortificatiile masive ale venetienilor. Constructia Catedralei Sfantului Lawrence, care se afla pe locul unde fusese construita initial o bazilica, a fost realizata in anul 1200, la care s-au adaugat modificari realizate in secolul al 16-lea. Aceasta perioada relativ lunga in care s-a realizat constructia se poate vedea in succesiunea diferitelor stiluri (romanic, gotic si renascentist). Dintre numeroasele palate aristocratice, de departe cel mai impresionant este Palatul Cipico, care se afla vizavi de partea de est a Catedralei. Acest palat consta intr-un complex de structuri care acopera un intreg cartier din oras. Majoritatea structurilor palatului dateaza din secolul al 13-lea, dar unele elemente dateaza din perioada romana tarzie. In secolul al 15-lea, proprietarul acestui palat din Trogir, i-a adus aici pe 3 dintre cei mai faimosi artisti ai timpului, pentru a infrumuseta interiorul si fatada complexului. In oras, in special in zona meterezelor, se afla palatele celorlalte familii aristocratice. Majoritatea au fost ridicate direct pe fundatiile structurilor construite in perioada romana tarzie, si au fost construite in stilul gotic si baroc.
Multe natiuni au schimbat si au modelat acest oras, si anume: ilirii, grecii, romanii, croatii. De asemenea, s-a aflat sub dominatie venetiana, franceza si austriaca. Cu toti si-au lasat urmele, insa in ciuda acestor lucruri, croatii si-au pastrat traditiile si limba neatinse, pana in ziua de azi. Orasul a inceput sa fie vizitat si apreciat de turisti, incepand cu secolele 19 si 20, marea majoritate a vizitatorilor provenind din Cehoslovacia si alte tari din Europa Centrala. Trogir a fost vizitat de numeroase personalitati, printre care: Regele Eduard al VIII-lea si Lady Wallis simpson, Bernard Shaw, precum si artisti proeminenti din Croatia si alte tari. Ceea ce este caracteristic acestui oras este faptul ca, aici, turistii vin mai mult pentru patrimonial cultural si istoric, nu pentru plaja si soare.