Orasul Zadar, Croatia
Un tur al orașului vechi oferă o perspectivă bună a istoriei orașului Zadar. Turiștii pot începe de la est, de lângă pasarelă, unde se află singurele rămășițe antice romane și fortificații medievale timpurii (cele mai multe dintre ziduri au fost construite sub conducerea venețiană). În apropiere sunt cele patru porți ale orașului vechi. La nord – vest este Poarta St. Rok și Poarta Port.
Aceasta din urmă a fost construită în anul 1573 și încă se poate vedea leul venețian și o parte a unui arc de triumf roman, ce are o inscripție memorială de la bătălia Lepanto din anul 1571. Un pic mai departe, spre vest, este Poarta Chain. La sud – est este Poarta Land, datând din anul 1543, care a fost complet renovată în 2011. Decorațiunile sale în stil renascentist îl includ pe St. Krževan călare și leul venețian.
Orașul Zadar oferă multe obiective religioase dintre care și Biserica Sf. Donat. Datând de la începutul secolului al IX-lea, această biserică a fost numită după episcopul Donat, care a construit-o în stilul de arhitectură bizantină timpurie. Planul parterului circular neobișnuit este deosebit de vizibil pe latura de sud, în timp ce interiorul este simplu și fără ornamente. Interiorul este rece în zilele calde, fiind izolat bine. Câteva fragmente arhitecturale sunt păstrate, cum ar fi cei doi piloni construiți în biserică. Etajele originale au fost distruse, dezvăluind dale din forumul antic roman ce se afla în aceeași clădire. Încă se mai observă inscripțiile latine de pe rămășițele altarului roman de sacrificiu. Aceasta biserică a fost reconstruită în secolele al XVI-lea și al XVII-lea pe situl unei structuri mai vechi. Sarcofagul Sf. Simeon este o capodoperă medievală a aurarilor.
Comandat în anul 1377, sicriul este realizat din lemn de cedru și acoperit în interior și în exterior cu basoreliefuri de argint placate cu aur fin. Basorelieful mijlociu este reprezentarea lui Iisus la Templu, copia unei fresce din Cappella Dell’Arena în Padova, Italia. Alte picturi descriu scene din viața sfinților și din vizita regelui Ludovic în orașul Zadar. Capacul sicriului îl reprezintă pe Sf. Simeon.
Catedrala romanică Sf. Anastasia a fost construită în secolele al XII-lea și al XIII-lea, iar în spatele fațadei bogat decorată este un interior cu trei nave impresionante marcate de picturi murale. Pe altarul din absida stânga este un sarcofag de marmură care conține moaștele Sf. Anastasia. Turiștii pot urca sus la turnul clopotniței pentru a se bucura de priveliștile uimitoare ale vechiului oraș. Muzeul de sticlă antică este o atracție ideală pentru iubitorii de artizanat. Acesta este un muzeu impresionant, bine conceput: aspectul său este superb, cu casete luminoase uriașe și muzică relaxantă pentru a face experiența turiștilor cât mai specială. Istoria și invenția sticlei este explicată și expusă, cu exemple de instrumente, cuptoare și vase timpurii din Egipt și Mesopotamia.
Mii de piese sunt expuse: cupe, borcane și flacoane, bijuterii, inclusiv inele și amulete și multe piese neobișnuite care pot fi găsite în toată zona din Zadar, inclusiv sticluțe romane folosite de femei pentru a stoca parfum și esențe de ulei. Muzeul de Arheologie se întinde pe trei etaje. Etajul superior conține vitrine despre preistorie, cu ceramică și metal ilir și liburnian. Al doilea etaj expune stele romane impresionante din Asseria, o statuie de marmură cu o înălțime de 2,5 m ridicată de Augustus din secolul I î.e.n, un model al vechiul Forum și alte piese romane. Parterul este dedicat Evului Mediu și turiștii pot vedea unele pietre funerare locale cu forme ciudate.
Muzeul de Artă al bisericii situat în mănăstirea benedictină se mândrește cu o colecție de relicve și picturi religioase. Împreună cu lucrările aurarilor, muzeul conține reprezentări din secolul al XIV-lea ale Madonnei, sculpturi de marmură și un tablou de Paolo Veneziani. La etajul 2 sunt sculpturi și broderii din secolele al XV-lea – al XVI-lea și șase opere ale pictorului venețian din secolul al XV-lea, Vittore Carpaccio.