Marele Arc al Fraternității
Marele arc al apararii (Grande Arche de la Défense) sau Marele arc al Fraternitatii este un monument ce se afla in zona de afaceri din Paris.
In anul 1982 o mare competitie de design a fost lansata la initiative presedintelui francez Francois Mitterand. Arhitectul danez Johann Otto von Spreckelsen si inginerul Erik Reitzel au facut proiectul castigator.
Constructia monumentului a inceput in anul 1985. Spreckelsen a renuntat insa un an mai tarziu, dandu-i toate atributiile sale asociatului sau, Paul Andreu.
Arcul este un cub vidat de centrul său de 112m lungime, 106,9m lățime și 110,9m înălțime. Este o proiecție în trei dimensiuni a unui hipercub.
În vidul interior ar putea intra catedrala Notre-Dame de Paris.
Johann Otto von Spreckelsen a utilizat materiale de o înaltă calitate pentru lucrarea sa: beton pretensionat bazat pe fun de siliciu (o densitate de 350kg pe m³ față de 120kg pe m³ pentru un pod normal), 2,5 hectare de sticlă anti-reflex, 3,5 hectare de marmură de Carrara (același tip ca cel utilizat de Michelangelo pentru sculpturile sale).
Pe fețele sale exterioare, arcul este acoperit cu plăci de sticlă de 5 cm grosime, special tratate pentru a preveni orice deformare optică și a putea rezista vânturilor puternice. Celelalte suprafețe sunt acoperite cu dale de marmură albă de Carrara si granit gri.
Este montat pe 12 piloni care coboară la 30 de metri în subteran și sunt sprijiniți pe cricuri hidraulice (Savoisienne) pentru a permite solului fragil să susțină masa de 300.000 de tone. Acoperișul Grande Arche cântărește 30.000 de tone.
Reitzel si-a continuat munca pana ce cladirea a fost gata, in anul 1989. Arcul aproape are forma cubica, intrucat masurile sale sunt foarte apropiate: 108, 110 si 112. S-a sugerat ca arcul sa aiba forma unui hipercub, insa monumentul actual este realizat din sticla si marmura italiana.
Marele arc din Paris a fost inaugurat in iulie, 1989, cu o mare parada militara care a marcat un bicentenar de la revolutia franceza. Astfel a fost incheiata linia de monumente din capitala franceza care formeaza Axul Istoric.
Ba mai mult, impreuna cu alte doua dintre cele mai inalte cladiri din Paris, Turnul Eiffel si Turnul Montparnasse, Marele Arc formeaza chiar un al doilea ax.
Cele doua parti ale monumentului gazduiesc insa birouri guvernamentale. Sectiunea de pe acoperis a fost un centru pentru expozitii, gazduind Muzeul de Informatica.
Dupa un incident nefericit legat de acoperis in aprilie 2010, cei din conducerea Marelui Arc au decis ca aceasta parte sa fie inchisa.
Totusi, monumentul este o atractie fascinanta, pe care trebuie neaparat sa o vizitati cand ajungeti in Paris!