Basilica Sacre Coeur din Paris
Inima Sfanta a fost ridicata in onoarea celor 58.000 de militari francezi morti in timpul razboiului franco-prusac. Basilica a fost terminata in anul 1923 iar constructia ei a durat 46 de ani.
Basilica Sacre Coeur este o basilica romano-catolica si un popular obiectiv turistic din Paris. Este inchinata inimii sacre a lui Iisus. Cladirea se afla in cel mai inalt punct din oras.
In 1873 consilierii orasului Paris au votat o lege ce privea exproprierea terenului din varful dealului Montmartre pentru construirea basilicii.
Arhitectul Paul Abadie a proiectat basilica dupa ce a castigat un concurs impotriva altor 77 de arhitecti. Acesta era deja cunoscut pentru munca sa de restaurare a Catedralei Sf-Front din Périgueux.
Sacré-Coeur, cu domul si turlele sale, poate fi admirata cel mai bine din gradinile aflate in panta. Clopotnita are 83 m si este unul dintre cele mai grele clopote din lume. Turistii ce vor vizita aceasta basilica pot admira enormul mozaic bizantin de pe bolta altarului ce a fost realizat de Luc Olivier Merson.
Cea mai importanta statuie a acestei constructii este Statuia lui Hristos amplasata simbolic deasupra celor doi sfinti din bronz.
Intrarea principala ilustreaza scene din viata lui Hristos, cum ar fi Cina cea de Taina.
Cu intarzieri datorate dificultatilor de-a comasa terenul piatra de temelie a fost pusa abia in 1875. Abadie a murit in 1884 cand abia fusese terminata fundatia edificiului. Desi terminata in 1914 nu a fost folosita cu adevarat pana in 1919, dupa terminarea Primului Razboi Mondial.
Costurile finale de constructie s-au ridicat la peste 40 de milioane de franci. In interiorul basilicii exista unul dintre cele mai mari mosaicuri din lume care-l infatiseaza pe Iisus cu bratele intinse. Clopotul este unul dintre cele mai grele din lume si cantareste peste 19 tone.
Din varful domului privelistea panoramica este superba si acopera peste 30 de kilometri. Inca din 1885 in cadrul basilicii s-a pastrat o perpetua adorare a divinitatii si rugaciune, zi si noapte, pana in zilele noastre.