Agora Ateniana

Cum cobori de pe Acropole pe panta de nord, la stanga ta vei vedea intinzandu-se locul Agorei antice, sau al pietei. Dupa Acropole si Muzeul National de Arheologie, acesta este locul urmatoarei vizite de capatai pentru cei interesati de istoria orasului. Initial, in zona se afla un cimitir, multe dintre morminte fiind inca vizibile dar, in jurul secolului al VI-lea I.Hr, locul a inceput sa fie folosit drept piata. Aceasta s-a extins, devenind centrul vietii ateniene timp de cateva sute de ani, aici ingbesuindu-se tarabe, pravalii si multimi de oameni la fel de guralivi precum atenienii din zilele noastre.agora-ateniana-1
In zona exista doua constructii importante care merita toata atentia: Templul lui Hefaistos si Porticul lui Attalos. Templul este usor de identificat, inaltandu-se deasupra arborilor aflati in acei colt al Agorei, si seamana cu un Parthenon in miniatura. Mai este cunoscut si sub numele de Thissio, nume purtat si de imprejurimile Atenei, dar si de statia de metrou din apropiere. Templul a fost construit intre anii 449-4-14 I.Hr., precedand astfel Parthenonul. De fapt, acesta a marcat inceputul epocii de dezvoltare a orasului, care a devenit cunoscuta drept Epoca de aur. Hefaistos era zeul-patron al mai multor lucruri, ca de pilda focul, artele, mestesugurile, fieraria, iar templul a fost construit in cartierul fierarilor din oras. Din punctul de vedere al gradului de conservare, acesta rivalizeaza chiar si cu Parthenonul, fiind unul dintre cel mai bine pastrate temple grecesti.

In partea cea mai indepartata a Agorei se afla Porticul lui Attalos (Stoa Attalou). Porticul este o colonada acoperita, si aceasta constructie cu doua etaje este unica in Atena, fiind singura restaurata complet. Reconstructia unei astfel de cladiri este un subiect spinos, unii preferand sa vada ruinele lasate in stadiul in care au fost descoperite. Nu incape nicio indoiala ca lucrarile de restaurare din 1953-1956 au fost realizate impecabil de Scoala Americana de Arheologie din Atena, generos finantata de John D. Rockefeller Jr.agora-ateniana
Porticul a fost construit initial in secolul al II-lea I.Hr. de Attalos, regele Pergamului, dar a ars din temelii in 267 d.Hr. in prezent, inauntrul sau se afla un mic, dar fascinant muzeu, cu o colectie care readuce la viata oamenii si societatea vechii Agore. Aceasta cuprinde o gama larga de obiecte, de la olita unui copil pana la lucruri de mare importanta istorica, precum una dintre unele de vot folosite de cetateni la alegerea oficialitatilor orasului.

Informatii utile despre vizita la Agora

Preturi:
Taxa de intrare la Agora este de 4 EUR pentru adulti si 2 EUR pentru studenti si copii

Orar:
Agora poate fi vizitata in fiecare zi intre orele 08.30-19.30 mai putin lunea cand e deschis intre 11:00 – 19:30 (inchis pe 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25, 26 Decembrie)

Adresa:
In apropierea dealului Acropole, de-a lungul strazilor Plaka si Monastiraki

Transport:
Metrou: linia 2 (statia Akropoli)

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.