Ruinele orașului antic, Thassos
Vestigiile arheologice din perioda antica intr-o insula cum este Thassos sunt presarate la tot pasul. In insula Thassos aceste artefacte sunt bine puse in valoare in muzee sau in sit-uri arheologice.
In Capitala Insulei Thassos, in varful dealului se poate vedea si vizita Acropole, Citadela din orasele din vechea Grecie asezata pe o inaltime si adapostind principalele edificii publice.
Cel mai mare sit arheologic din Thassos se gaseste in spatele portului vechi si a restaurantului Simi din capitala insulei Thassos. Aici veti intalni sanctuarele inchinate lui Hercules, Poseidon, Dionysos si vechia piata antica.
Mai sus pe munte poate fi vazut teatrul antic. Acesta poate fi vazut inca de la sosirea in insula Thassos in stanga portului vech din secolul 5 inainte de Hristos.
Din vechiul oraș antic Thassos, obiectele găsite sunt păstrate în așezarea modernă Limenas. Piața, acropola cu zidurile sale, teatrul și sanctuarele sale, sanctuarele din afara zidurilor și alte ansambluri rezidențiale mai mici sunt principalele monumente ale căror ruine se păstrează și astăzi.
Piața, vechiul centru politic, administrativ și religios este cel mai important monument arheologic al orașului Thassos. Este o piață publică înconjurată de arcade care formează fațada ansamblurilor publice. Centrul său este ocupat de monumente onorifice și votive, precum și de sanctuare ale zeilor și eroilor. La nord de piață se află sanctuarul Artemis, din care supraviețuiesc doar fundațiile incintei.
Pe dealul acropolei, înconjurat de metereze și ziduri impunătoare, au fost instalate sanctuarele ancestrale ale lui Athena Poliuchos și Apollo Pythios. Din primul, fundațiile templului din secolul al V-lea se păstrează astăzi. de exemplu.
În anii bizantini, pe locul sanctuarului lui Apollo a fost construit un castel. Pe vârful cel mai sudic se afla micul sanctuar în aer liber al zeului Pana, o cavitate semicirculară săpată în stâncă, cu un relief al zeului din secolul al IV-lea. de exemplu.
Teatrul profită de relieful natural al dealului, iar spatele acestuia se sprijină de perete. Existența sa este deja atestată din secolul al V-lea. În epoca romană naosul a fost extins, scena a fost refăcută, orchestra a fost mărită și transformată în arenă cu adăugarea unui cufăr.
La poalele acropolei se afla sanctuarul lui Dionysos. În interiorul incintei triunghiulare, au fost descoperite două monumente în formă de templu, doar fundațiile unuia fiind vizibile astăzi și încă două altare antice. Monumentele adăposteau statui, lucrări ale sculptorilor atenieni din secolul al IV-lea.
În afara zidurilor, pe promontoriul stâncos al castelului ebraic, se afla sanctuarul zeităților instituționale Demeter și Koris, după cum se vede din ofrandele (figurine de lut ale femeilor legate, coarne) care au fost găsite.
În sanctuarul lui Heracleus a fost adăpostit unul dintre cele mai importante culte ale orașului, asociat tradițional cu fenicienii. Cele mai vechi clădiri din secolul al VI-lea. î.Hr., un templu mic și „casă; cu vatră, au fost înlocuite în secolul al V-lea. î.Hr. dintr-un templu ionic mai mare și o galerie cu 5 camere învecinate care încorporau „casa” mai mică.
Zidul antic care a fost construit la începutul secolului al V-lea. se păstrează în stare bună în multe părți ale traseului său. Este fortificată la intervale cu turnuri și majoritatea porților poartă reliefuri ale zeilor și eroilor. În locul lor, se păstrează reliefurile porților lui Silenus, Hermes și Grații, zeița cu carul. Cea mai elaborată dintre toate, poarta lui Zeus și Hera, a fost bogat decorată cu fațade arhitecturale modelate și reliefuri.
În coborâre se poate vedea cea mai mare parte a templului lui Hercule, dezgropată de săpăturile arheologice.