Peștera Perama, Grecia
Peștera Perama a fost prima peșteră deschisă publicului larg în Grecia (1956) și încă deține primul loc pentru spectaculozitate, mărime și raritate.
Peștera a fost descoperită din întâmplare în anul 1940 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când locuitorii satului din apropiere căutau adăpost în fața bombardamentelor germane. La sfârșitul războiului Constantinos Kasvikis, un gimnast și speolog amator, aflându-se la Perama a făcut fotografii ale peșterii, care mai târziu au fost publicate în presa locală și cea din Atena.
Astfel au aflat de peșteră Ioannis și Anna Petrochilou, „părinții spirituali” ai peșterii, care au vizitat Perama și au început explorarea sistematică și maparea peșterii.
Peștera Perama este un palat pe trei nivele cizelat de natură în inima dealului Goritsa acum 1.500.000 de ani și este catalogată ca una din cele mai frumoase din lume. Lucrarea de artă măiastră a naturii e una din cele mai rare, incluzând 19 tipuri diferite de stalactite și stalagmite, în comparație cu 6-10 tipuri în alte peșteri. Dar cea frumoasă parte a peșterii o constituie feericele lacuri pe care plutesc nuferi de piatră și în a căror apă cristalină se reflectă coloane de un alb pur.
Peștera acoperă o arie de 14.800 metri pătrați, din care 1.100 de metri sunt deschiși vizitatorilor pentru un tur de 45 de minute. Programul de vizitare este zilnic, între orele 09.00 și 19.00 vara, respectiv 09.00 – 17.00 iarna. Taxa de intrare este de 7 euro/persoană.
Un ghid experimentat vă va conduce prin galeriile peșterii și vă va oferi toate informațiile solicitate despre extraordinarul spectacol în calcar oferit de natură.
Ieșirea din peșteră ne scoate în fața unei minunate belvederi deasupra orașului Ioanina și legendarului lac Pamvotida, celebru pentru povestea „leului din Ioanina” Ali pasha și a frumoasei grecoaice Kyra Frosini.