Peștera Petralona, Grecia
Peștera Petralona, cunoscută și sub numele de „Peștera Pietrelor Roșii”, este una dintre cele mai fascinante atracții naturale și arheologice din Grecia. Situată la poalele vestice ale muntelui Katsika, în peninsula Halkidiki, la aproximativ 35 km sud-est de Salonic, această formațiune carstică se află la o altitudine de 300 de metri și se întinde pe o lungime de aproximativ 2 km.
Pestera Petralona te impresionează prin aerul plin de istorie, prin pozitionarea sa, dar si prin nenumaratele fosile extrem de captivante ce dateaza din antichitate.
Peștera a fost descoperită accidental în 1959 de către Filippos Chatzaridis, un păstor local care căuta o sursă de apă. În anul următor, în 1960, a fost descoperit un craniu uman fosilizat, cunoscut sub numele de „Arhanthropos din Petralona”. Acesta este considerat una dintre cele mai vechi rămășițe umane din Europa, având o vechime estimată între 200.000 și 700.000 de ani, conform cercetărilor antropologului Aris Poulianos .
Această descoperire a oferit informații valoroase despre evoluția timpurie a omului în Europa și a atras atenția comunității științifice internaționale. Pe lângă craniul uman, în peșteră au fost găsite dovezi ale utilizării focului, ceea ce sugerează că locuitorii preistorici aveau un anumit nivel de dezvoltare culturală .
Peștera Petralona impresionează prin formațiunile sale spectaculoase de stalactite și stalagmite, care creează un peisaj subteran deosebit. Temperatura constantă de aproximativ 17°C pe tot parcursul anului face ca vizitarea să fie plăcută în orice sezon .
În interiorul peșterii au fost descoperite numeroase fosile de animale din epoca glaciară, inclusiv urși, hiene, lei, pantere, elefanți, rinoceri, bizoni, hipopotami, precum și peste 25 de specii de păsări, 16 specii de rozătoare și 17 specii de lilieci . Aceste descoperiri oferă o imagine detaliată a faunei care a populat regiunea în urmă cu sute de mii de ani.
In apropierea zonei, la o distanta de aproximativ 78 kilometri, in satul Nea Moudania este situata Pestera Petralona, aflandu-se la 300 metri sub nivelul marii, aduna anual mii de turisti din intreaga lume. Accesul in pestera se face printr-un tunel de 100 metri, creat artificial in depozitele de eroziune, de autoritatile locale, Petralona avand o lungime totala de 2 kilometri.
Aici, vei putea admira o mare varietate de fosile ale diferitelor specii de animale care au trait pe teritoriul Greciei acum un milon de ani, cum ar fi: lei, bizoni, cai, rinoceri, hiene, peste 16 tipuri de lilieci, peste 25 de soiuri de pasari sau 17 tipuri de rozatoare, precum si multe alte categorii de vietati fosilizate.