Acropola din Atena, Grecia

Acropola din Atena este un deal stâncos situat în centrul orașului, care găzduiește o serie de structuri antice importante, cele mai notabile fiind Parthenonul, Erechtheionul, Templul lui Athena Nike și Propileele. Este considerată un simbol al civilizației grecești antice și un monument de o importanță culturală și istorică imensă.

Parthenonul este cel mai mare și mai celebru templu din Acropole, dedicat zeiței Athena Parthenos, protectoarea orașului Atena. Construit între 447 și 432 î.Hr. în timpul Epocii de Aur a Atenei, Parthenonul este un exemplu de arhitectură dorică și un simbol al democrației și culturii grecești.

Parthenonul a fost construit sub supravegherea lui Phidias, unul dintre cei mai renumiți sculptori ai antichității, și a arhitecților Ictinos și Callicrates. Templul a fost ridicat pentru a celebra victoria grecilor asupra perșilor și pentru a adăposti o statuie imensă a Atenei, creată de Phidias.

De-a lungul secolelor, Parthenonul a servit diferite scopuri: a fost un templu păgân, o biserică creștină, o moschee și chiar un depozit de muniție. În 1687, în timpul războiului cu venețienii, a suferit pagube semnificative când o explozie a distrus o parte din structura sa.

Parthenonul este un exemplu de templu doric, caracterizat prin coloane robuste, capiteluri simple și un entablament decorat cu triglife și metope. Templul măsoară 69,5 metri în lungime și 30,9 metri în lățime, având 8 coloane pe fiecare capăt și 17 pe fiecare parte laterală.

Parthenonul este renumit pentru frizele sale sculptate, care înfățișează diverse scene mitologice și religioase, inclusiv Panathenaia, o procesiune anuală în cinstea zeiței Athena.

Cel mai important si mai frumos templu din Atena numit si „Piatra Sfanta a Atenei”, dedicat initial protectoarei sale, zeita Atena, domina centrul orasului modern de pe piscul de piatra cunoscut ca Acropole.

 

Piatra Sfanta a Atenei

Cele mai vechi mituri, festivaluri marete religioase, culte stravechi si cateva evenimente decisive din istoria orasului sunt toate conectate in acest loc sacru. Monumentele Acropole stau in armonie cu asezamantul natural.

Aceste unice opere de arta ale arhitecturii timpurii combina diferite porunci si stiluri ale artei clasice intr-o maniera foarte inovativa si a influentat arta si cultura de-a lungul a mai multor secole. Acropolele, datand din secolul V i. Ch., este cea mai buna reflectie a splendorii, puterii si bogatiei Atenei.

Dupa urcarea scarilor urmeaza intrarea, numita Propilaea, care a fost terminata in anul 432 inainte de izbucnirea razboaielor peloponeze. Intrarea a fost construita de arhitectul Mnesicles din marmura de Pentelic, proiectul ei fiind avangardist.

In partea de sud-vest a intrarii, pe zidul care apara intrarea principala a Acropolelor, se afla templul Ionian al lui Apteros Nike, care astazi este restaurat. Acest mic templu este asezat pe o platforma indreptata spre golful Saronic si detinea, in trecut, o statuie a zeitei Atena. A fost demolat de turci in anul 1686 dar a fost reconstruit intre 1836-1842 si din nou in 1936 cand au descoperit ca platforma se faramiteaza.

Partenonul si alte cladiri principale ale Acropolelor au fost construite de Pericles in sec V i. Ch. ca monumente ale realizarilor politice si culturale ale locuitorilor Atenei.

Temenul „acropole” inseamna „orasul de sus”, multe dintre statele-oras din vechea Grecie sunt construite in jurul Acropolelor, locuitorii Atenei putand sa se refugieze in vremuri de invazie, Acropolele fiind considerate cel mai sigur loc din oras.

Cladirea Partenonului a fost realizata de arhitectii Kallikrates si Iktinos ca resedinta a imensei statui a Atenei. Constructia ei a durat 9 ani fiind terminata in anul i. Ch. fiind probabil cea mai cunoscuta cladire din lume. Din templu a devenit biserica, moschee si in final depozit pentru armele turcesti.

Ceea ce e fascinant la Partenon este ca iti creeaza senzatia ca este construit din piese ce pot fi modificate intre ele. De exemplu, coloanele sunt pietre puse una peste alta, prima senzatie este ca ai putea sa schimbi o piesa cu cealalta dar acest lucru nu este posibil. Fiecare piesa din Partenon este unica si se potriveste cu locul unde este asezata ca in cel mai greu puzzle. Liniile ce par drepte, in realitate nu sunt. Vechii greci au inteles mecaniza locului si ca pentru a face o linie sa arate dreapta trebuie sa fie curbata.

Partenonul este cea mai perfecta si cea mai imitata cladire din lume. Lucrarile de restaurare au durat 30 de ani si probabil ca vor mai dura inca atat. Este considerat un tribut al trecutului glorios si al realizarilor vechilor atenieni reprezentand in acelasi timp un memento ca orice e bun pentru om este precedat in cele din urma de razboi, foamete si sete de putere.

Teatrul lui Dionysos Eleuthereos este locul de naştere  al teatrului European. Prima piesă a fost pusă în scenă în anul 534 î.e.n. Teatrul a fost construit pentru a sărbători festivalul zeului Dionisos. Cu această ocazie, avea loc un concurs dramatic în care se interpretau piese scrise de poeţii tragici greci (Euripide, Eschil, Aristofan, Meander, Sofocle şi alţii).

Teatrul avea 17 000 de locuri dispuse pe 64 de rȃnduri. În prezent, mai există doar 20 de rȃnduri. Locurile pe care stăteau spectatorii erau din calcar, iar persoanele importante aveau rezervate tronuri din marmură.

Teatrul lui Dionisos era impartit in 3 parti importante. Orchestra cu un spatiu circular unde avea loc actiunea, scena cu o cladire alungita unde se schimbau actorii si care servea si ca fundal sau decor si auditoriul unde se aflau spectatorii.

Vizitarea Acropolei și Parthenonului

  • Acces: Acropole este deschisă publicului și poate fi accesată din centrul Atenei. Este recomandat să vizitezi dimineața devreme sau târziu după-amiaza pentru a evita mulțimile și căldura intensă.
  • Bilete: Este necesar un bilet de intrare, care poate fi achiziționat online sau la fața locului. Există opțiuni de bilete combinate care includ accesul la alte situri arheologice din Atena.
  • Muzeul Acropole: După vizitarea Parthenonului și a altor structuri din Acropole, este recomandat să vizitezi Muzeul Acropole, situat la poalele dealului. Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artefacte și sculpturi găsite pe sit, inclusiv fragmente din frizele Parthenonului.

Acropola și Parthenonul din Atena sunt monumente de o valoare istorică și culturală incomensurabilă. Vizitarea acestui sit oferă o privire profundă în civilizația greacă antică, arhitectura sa impresionantă și semnificația sa religioasă și politică. Fie că ești un pasionat de istorie, arhitectură sau cultură, aceste monumente sunt esențiale pentru a înțelege moștenirea antică a Greciei.

Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.